Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all 1011 articles
Browse latest View live

Aalto-yliopisto päätti lukuvuosimaksujen suuruudesta

$
0
0
Kandidaattiohjelmassa ja maisteriohjelmissa noudatetaan yhtenäishinnoittelua.

Lukuvuosimaksut koskevat EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevia kandidaatti- ja maisteriopiskelijoilta, jotka saavat opiskeluoikeuden 1.8.2017 tai sen jälkeen alkavaan vieraskieliseen tutkintokoulutukseen. Yliopiston rehtorin allekirjoittaman päätöksen mukaan englanninkielisessä kandidaattitutkintoon johtavassa International Business BScBA-koulutusohjelmassa lukuvuosimaksu on 12 000 euroa ja maisteritutkintoon johtavissa ohjelmissa 15 000 euroa lukuvuodessa. Aallossa on reilu viisikymmentä maisteriohjelmaa, joiden opetuskieli on englanti sekä yksi englanninkielinen kandidaattiohjelma.

Lukuvuosimaksujen käyttöönotto perustuu yliopistolain muutokseen, joka astui voimaan 1.1.2016. Muutoksen myötä lukuvuosimaksut ovat pakollisia EU-/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille, jotka osallistuvat muuhun kuin suomen- tai ruotsinkieliseen tutkintokoulutukseen kandidaatti- ja maisteriohjelmissa. Maksujen periminen on pakollista viimeistään syksystä 2017 alkaen.

Lukuvuosimaksuista saadut rahat käytetään opetuksen ja oppimispalveluiden kehittämiseen, opettajien koulutukseen sekä apurahajärjestelmän rakentamiseen ja ylläpitoon. Lisäksi osa lukuvuosimaksutulosta kanavoidaan apurahoina takaisin opiskelijoille. Lukuvuosimaksujen taso tarkistetaan vuosittain. Mahdolliset tarkistukset koskevat muutoksen jälkeen opintonsa aloittavia.

Lukuvuosimaksuihin liittyvä apurahajärjestelmä

Lukuvuosimaksujen käyttöönoton lisäksi uudistetussa yliopistolaissa edellytetään, että yliopistolla on apurahaohjelma maksulliseen tutkinto-ohjelmaan osallistuvien opiskelijoiden tukemiseksi. Aallossa apuraha muodostuu lukuvuosimaksun maksuhuojennuksesta (waiver). Apurahapäätökset tehdään ohjelmiin valittujen opiskelijoiden akateemisen arvioinnin perusteella. Apurahajärjestelmän yksityiskohdista päätetään myöhemmin. Aaltoon rakennetaan myös kannustinapurahajärjestelmä, joka palkitsee opintojen etenemisestä.

Lisätietoja:

Eija Zitting, oppimispalveluiden päällikkö
eija.zitting@aalto.fi
p. 050 364 7778


Kauppakorkeakoulu Otaniemessä osoitteeseen Maarintie 13

$
0
0
Aalto-yliopisto päätti huhtikuussa 2016 tuoda Kauppakorkeakoulun Otaniemeen. Rakennettavan rakennuksen sijaintipaikaksi vahvistettiin Maarintie.

Aalto-yliopiston hallitus päätti huhtikuussa 2016 tuoda Kauppakorkeakoulun Otaniemeen ja tämän päätöksen myötä hallitus päätti nyt rakennettavan rakennuksen sijaintipaikaksi Maarintie 13:n.

Rakennus vahvistaa Kauppakorkeakoulun identiteettiä, vahvaa brändiä ja asemaa kansainvälisesti johtavien kauppakorkeakoulujen joukossa. Lisäksi hallitus päätti varata mahdollisuuden rakentaa rakennukseen lisäkerroksen tulevaisuuden laajennustarpeita varten. 

Otaniementien pohjoispään nimi muuttuu virallisesti Maarintieksi viikolla 25.

 

Design Factoryn perustaneelle professori Kalevi Ekmanille on myönnetty Maailman kulttuurineuvoston palkinto

$
0
0
Palkinto on tunnustus Ekmanin työstä kansainvälisen, monitieteellisen ja inspiroivan oppimisen edistämisessä.

Maailman kulttuurineuvosto, World Cultural Council (WCC), on myöntänyt Jose Vasconcelos World Award of Education -palkinnon Aalto-yliopiston koneensuunnitteluopin professorille ja Design Factoryn perustajalle Kalevi Ekmanille.

Palkinto annetaan tunnustuksena Ekmanin yliopistokoulutukseen tuomasta kansainvälisyydestä ja inhimillisestä lähestymistavasta sekä hänen visionäärisistä ja inspiroivista ideoistaan, joiden ansiosta opiskelijat, tutkijat ja yritykset yhteen tuovasta Design Factory -konseptista on tullut merkittävä opetus- ja oppimisalusta. Ekman on ansioitunut niin mentorina kuin opettajana, edistänyt monitieteellistä ja -kulttuurista yhteistyötä sekä tehnyt 20 vuoden ajan uraauurtavaa työtä yrittäjyyteen kannustavien, ryhmätyötä tukevien ja opiskelijoita sitouttavien opiskelumenetelmien kehittämisessä.

Yhdessä opiskelijoiden kanssa olemme parhaimmillaan saavuttaneet enemmän kuin mistä olen osannut edes unelmoida.

– Olen tavattoman mielissäni siitä, että tunnustus kohdistuu nimenomaan oppimiseen ja opiskelijoiden kanssa tehtävään työhön. Itselleni professorin työhön liittyy usein riittämättömyyden tunne ja epävarmuus, mutta yhdessä opiskelijoiden kanssa olemme parhaimmillaan saavuttaneet enemmän kuin mistä olen osannut edes unelmoida, Ekman kiittelee.

– Ehdottomasti tämä tunnustus kuuluu koko Design Factoryn mielettömän upealle jengille, joka on paras, hauskin ja rankin työyhteisö, missä olen koskaan ollut. Aalto-yliopisto on panostanut paljon opetukseen ja oppimiseen, ja olen todella ylpeä siitä, että tämä tunnustus osui meille, ”Eetuna” tunnettu Ekman lisää.

Jo viidessä maanosassa

Otaniemestä maailmalle levinneessä Design Factory -verkostossa on tällä hetkellä jo kymmenen tuotekehityksen tutkimus- ja oppimisympäristöä, viidessä eri maanosassa.

Otaniemen Design Factorylla pidetään vuosittain noin 40 Aalto-yliopiston kurssia, joihin osallistuu noin 1500 opiskelijaa. Design Factorylla käy vuodessa noin 10 000 ihmistä Suomesta ja ulkomailta, ja siellä on vieraillut satoja opettajia ja useita valtionpäämiehiä. Design Factoryn toimintaa on myös käsitelty lukuisissa tieteellisissä julkaisuissa, graduissa ja väitöskirjoissa.

Tämän vuoden Maailman kulttuurineuvoston (WCC) 33. palkintoseremonia järjestetään perjantaina 14. lokakuuta Riiassa, Latviassa. Seremonia pidetään Riian teknillisen yliopiston (RTU) 154-vuotisjuhlan ja yliopiston tieteellisen konferenssin yhteydessä Latvian kansalliskirjastossa.

Tieteen Albert Einstein World Award of Science -palkinnon Maailman kulttuurineuvosto (WCC) myönsi tänä vuonna yhdysvaltalaiselle matemaatikolle ja fyysikolle, professori Edward Wittenille.

Lisätietoja:

Professori Kalevi Ekman
p. 050 555 3566
kalevi.ekman@aalto.fi

Aalto Design Factoryn verkkosivut

Video Kalevi Ekman kertoo Design Factoryn ideasta

Video Kalevi Ekmanin haastattelu Design Factoryssä 2014 järjestetyssä Product Design Galassa

 

Nuoret näkevät Aalto-yliopiston edelläkävijänä

$
0
0
Imagotutkimuksen mukaan Aalto on Suomen tunnetuin ja kokonaisarvosanaltaan paras yliopisto alle 30-vuotiaiden keskuudessa.

Aalto-yliopiston paransi sijoituksiaan entisestään Taloustutkimuksen tekemässä korkeakoulujen imagotutkimuksessa. Yliopistoja arvioineeseen kyselyyn vastasi lähes 900 alle 30-vuotiasta suomalaista. Vastanneiden mukaan Aalto-yliopisto tunnetaan parhaiten Suomen yliopistoista, ja Aalto nousi myös kokonaisarvosanaltaan Suomen ykköseksi.

Tasokas opetus ja arvostettu tutkinto

Korkeakoulujen imagoa selvitettiin kymmenen väittämän avulla, joiden sopivuutta yliopistoon vastaajat arvioivat.

Mielikuvat olivat aiempaa myönteisempiä ja Aalto-yliopisto ylsi kärkikaksikkoon yhdeksässä imagotekijässä.  Ensimmäisellä sijalla Aalto oli seitsemässä tutkitussa asiassa, kun vuosi sitten ykkössijoja oli kuusi: Maine opiskelupaikkana on hyvä, tutkintoa arvostetaan työmarkkinoilla, opetus on tasokasta, yliopisto on edelläkävijä ja erottuu edukseen muista korkeakouluista, yliopisto näkyy myönteisesti mediassa ja on hyvin esillä sosiaalisessa mediassa. Aalto oli toisella sijalla kahdessa väittämässä: koulutusalat ovat kiinnostavia ja tarjoaa joustavia verkko-opiskelumahdollisuuksia.

Verkko tärkeä tiedon kanava

Selvityksessä saatiin tietoa myös nuorten koulutukseen liittyvistä tietolähteistä. Yleisimmin käytetään oppilaitoksen www-sivuja sekä tehdään koulutusalaan ja oppilaitokseen liittyviä hakuja. Kahden viimeksi mainitun merkitys tietolähteenä on kasvanut viime vuosina voimakkaimmin. Useimmin haettava tieto liittyy opetustarjontaan, pääsyvaatimuksiin, koulutusaloihin ja hakuohjeisiin.

KY-aktiivit pirauttivat alumneille

$
0
0
Puheluissa Kauppiksen alumnit kuulivat elokuussa järjestettävästä Homecoming Daystä ja yliopiston varainhankinnasta. Soitot ilahduttivat monia!

Kauppakorkeakoulu ja Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat (KY) järjestivät soittoillan kertoakseen Kauppiksen kuulumisista koulusta valmistuneille alumneille.

Soittajina olivat KY:n valiokunnat, KY:n hallituksen jäsenet sekä Kauppakorkeakoulun vuoden alumni Riku Asikainen. Kauppakorkeakoulun dekaani Ingmar Björkman oli myös koko illan paikalla kannustamassa opiskelijoita.

Yrittäjänä toimiva Asikainen tarjosi omat vinkkinsä soittojen tekemiseen opiskelijoille. Asikainen kannusti alumneja lahjoittamaan tuplaamalla itse kaikki alumnien soittokampanjan aikana tehdyt lahjoitukset, joita kertyi reilusti yli 20 kappaletta.

Opinnot Kauppakorkeakoulussa ja opiskelijatoiminta KY:ssä (Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry) olivat soittajia ja puheluiden vastaanottajia yhdistäviä tekijöitä. Opiskelijat kävivät keskusteluja Kauppakorkeakoulun entisten opiskelijoiden kanssa, jotka olivat opintojensa aikana olleet joko KY:n hallituksessa tai KY:n työntekijöinä. Lisäksi tavoitettiin muita aktiivisia kauppislaisia. Lähes 30 opiskelijaa soitti illan aikana yli 450 puhelua.

Suurin osa alumneista oli erittäin iloisia saadessaan puhelun kotiyliopistostaan.  ‒ Soittoja oli mukavaa ja helppoa tehdä, kun vastaanotto oli niin positiivinen. Selvästi kauppislaisuus merkitsee entisille opiskelijoille edelleen paljon, alumnien kanssa keskustellut opiskelija Saska Karsi kuvailee

‒ Iso kiitos koulun puolesta kaikille aktiivisille opiskelijoillemme soitoista sekä keskusteluja käyneille alumneillemme. Tukenne merkitsee meille erittäin paljon, kun luomme yhdessä entistä tiiviimpää yhteisöä alumnien, opiskelijoiden ja koulun välillä, sanoo Ingmar Björkman. 

Kauppakorkeakoulu ja Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat (KY) järjestivät soittoillan tiistaina 24.5. KY-talolla. Aalto-yliopiston varainhankintatiimi järjesti lisäksi oman soittokampanjan maanantaina 23.5., jolloin eri opintotaustoista olevat opiskelijat soittivat 550 puhelua entisille Aalto-yliopiston opiskelijoille.

Alumni, lämpimästi tervetuloa Homecoming Day -alumnipäivään (homecomingday.biz.aalto.fi)  

Aalto-yliopiston varainhankinta on nyt käynnissä, osallistu tukemalla kauppatieteitä:

KY:n varainhankintasivusto (kydonate.fi)

Kauppakorkeakoulun varainhankintasivusto (biz.aalto.fi/fi/fundraising/)

#Alumnihaaste

Sami Itani kesätyöhön Adecco Finlandin toimitusjohtajaksi

$
0
0
Tohtoriopiskelijamme Sami Itani valittiin Adecco Finlandin 'CEO for One Month' -tehtävään. Hakijoita oli yli 500.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta pian kansainvälisestä kaupasta väittelevä Sami Itani on valittu Adecco Finlandin CEO for One Month -tehtävään.

Hän tulee toimimaan maajohtaja Ketil Kjeldsbergin aisaparina ja näkemään aitiopaikalta, miten yli 60 maassa toimivassa, 32 000 työntekijän jättiyrityksessä toimitaan ja miten sitä maatasolla johdetaan. Hänet perehdytetään kaikkiin Adecco Finlandin toimialoihin ja kiertää kaikissa toimipisteissä. CEO:n tehtäviin kuuluu muun muassa liiketoimintasuunnitelman laatiminen sekä johtoryhmän palaverien vetäminen. Kuukauden työstä maksetaan 8000 euron palkka.

Adeccon globaalissa kampanjassa tarjotaan HR-alasta kiinnostuneille, opintojensa loppuvaiheessa oleville tai jo valmistuneille nuorille tilaisuus hakea kuukaudeksi Adeccon toimitusjohtajaksi omassa maassaan. Nyt kolmatta kertaa globaalisti järjestetyllä kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota haasteisiin, joita nuoret kohtaavat yrittäessään päästä työelämään kiinni.

Suomessa kampanja järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hakemuksia tuli yli 500 eli väkilukuun suhteutettuna Suomi oli yksi kärkimaista kampanjan suosiossa. Hakijoiden taso oli Adeccon mukaan erittäin korkea.

‒ Suomen kilpailukyky ei todellakaan ole lahjakkaiden ja eteenpäinpyrkivien nuorten puutteesta kiinni, Adecco Finlandin HR- ja viestintäjohtaja Virpi Ojakangas toteaa.

‒ Ainutlaatuisen työmahdollisuuden lisäksi Adecco haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden päästä mukaan ammattimaiseen rekrytointiprosessiin. Nekin, jotka eivät tule valituksi, oppivat prosessin kuluessa valtavasti omasta työpersoonastaan, motivaatiostaan ja kyvykkyydestään ja saavat hyviä eväitä työnhakuun vastaisuudessa, hän sanoo.

Palkitseva prosessi

Sami Itani piti prosessia monipuolisena ja vaativana ja juuri näistä syistä monella tasolla palkitsevana.

‒ Olen oppinut valtavasti omista vahvuuksistani ja heikkouksistani. CEO-kuukaudelta odotan mahdollisuutta nähdä läheltä kuinka tärkeän ja murroksessa olevan toimialan huippuammattilaiset toimivat ja ajattelevat, minkä lisäksi tietenkin haluan tuoda omia ja edustamani sukupolven näkemyksiä esille rakentavalla ja muita innostavalla tavalla!

Mahdollisuus koko Adeccon konsernijohtajaksi

Suomen edustajana Itani osallistuu myös kampanjan jatko-osaan. Kaikkien kampanjaan osallistuvan maan edustajien joukosta seulotaan 10 finalistia Boot Campille syyskuussa, jossa he osallistuvat erilaisiin yksilö- ja tiimihaasteisiin. Finalistien joukosta valitaan yksi nuori, josta tulee Adecco Groupin CEO for One Month. Hän tulee työskentelemään lokakuussa Adecco Groupin toimitusjohtajan Alain Dehazen suorassa alaisuudessa ja osallistumaan hänen päivittäiseen työhönsä.

‒ Ei ole mitään syytä miksei Sami voisi olla seuraava koko Adeccon CEO for One Month, Ojakangas sanoo.

Väitös: Lasten nettipeleissä tapahtuva vuorovaikutus ja valtasuhteet heijastuvat kouluelämään

$
0
0
Suosittujen lasten sosiaalinen valta ulottuu myös pelaamiseen, tuore väitöstutkimus osoittaa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väittelevä Terhi Väistö selvitti, miten lasten sosiaaliset suhteet muodostuvat sekä nettipeleissä että välitunneilla tapahtuvan vuorovaikutuksen ja vallankäytön kautta.

Väitöstutkimus perustuu kahdessa pääkaupunkiseudun alakoulussa tehtyihin ryhmähaastatteluihin sekä erityisesti tyttöjen suosiman, ”kaikkien pelaaman” nettipeli MovieStarPlanetin etnografiseen tutkimukseen. Tutkimukseen osallistuneet koululaiset olivat 10–11-vuotiaita.

Väistö havaitsi, että lapset olivat tarkkoja siitä, etteivät ryhmän jäsenet pelanneet muita vanhemmille suunnattuja pelejä. Lapset, jotka kävivät ilman ryhmän hyväksyntää esimerkiksi heidän ikäisiltään kielletyssä Facebookissa, joutuivat puolustelemaan valintaansa muille. Lapset myös piilottelivat toisilta lapsilta uusia, mahdollisia suosittuja pelejä.

Valtaa välitunneilla

Väistö analysoi tutkimuksessaan myös lasten valtasuhteita koulussa ja netissä. Valtaa käytettiin suosittujen ja ei-suosittujen lasten välillä esimerkiksi niin, että nettipelissä ei-suositut lapset antoivat suosituille lahjoja päästäkseen välitunnilla mukaan näiden hyppynaruleikkiin. Tämä ei kuitenkaan onnistunut tutkimukseen osallistuneiden lasten tapauksessa. Suositut lapset pystyivät myös määrittämään, keitä he hyväksyivät ystävikseen nettipeleissä ja käyttivät tämän määrittämiseen pelihahmojen eli avatarien ulkonäköä ja sitä, millä tasolla ei-suositut olivat pelissä.

Suositut lapset pystyivät myös määrittämään, keitä he hyväksyivät ystävikseen nettipeleissä.

Väistö hyödynsi tutkimuksessaan ranskalaisen Pierre Bourdieun (1930–2002) kenttäteoriaa ja keskittyi erityisesti positioihin ja symboliseen valtaan ja siihen, miten nämä välittyivät lasten puheessa ryhmähaastatteluissa. Lasten kulutuskäyttäytymistä on perinteisesti tutkittu kuluttajasosialisaation viitekehyksessä. Siinä lapset nähdään kehittyvinä ja kasvavina yksilöinä, jotka tulevaisuudessa kasvavat rationaalisiksi aikuisiksi kuluttajiksi. Kuluttajasosialisaation käsitteen sijaan Väistö keskittyi tässä tutkimuksessa lasten kuluttajakäyttäytymiseen nykyisyydessä nettipelien kontekstissa.

Väitöstilaisuus

KTM Terhi Väistön markkinoinnin väitöskirja "Children's discourse on development in online and offline fields: A study of positions and symbolic power" tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa perjantaina 10.6.2016. Väitöstilaisuus alkaa klo 12 Aalto-yliopiston Chydenia-rakennuksen Stora Enso -salissa (Runeberginkatu 22–24, Helsinki).

Vastaväittäjänä toimii professori Dannie Kjeldgaard (University of Southern Denmark) ja kustoksena professori Diane Martin.

Lisätietoja:

Terhi Väistö
p. 050 378 4958
terhi.vaisto@aalto.fi

Tapahtumarikas Aalto Festival keräsi jälleen tuhansia osallistujia

$
0
0
Festivaali pyörähti käyntiin iloisissa tunnelmissa Kiasmassa 17. toukokuuta ja viimeisiä tapahtumia vietettiin toukokuun päättyessä.

Kahden viikon aikana nähtiin yli 60 tapahtuman voimin Aalto-yliopiston osaajien töitä eri puolilla pääkaupunkiseutua. Tänä keväänä toisen kerran järjestetyn Aalto Festivalin ohjelmisto sisälsi huikean kattauksen näyttelyitä, seminaareja ja luentoja eri aloilta, muoti- ja elokuvanäytöksiä sekä paljon muita tapahtumia.

Monen yhteistyökumppanin ja kahden korkeakoulun aikaansaama Designing Cellulose for the Future II -näyttely avautui festivaalin ensimmäisenä päivänä. Seminaaripäivät keräsivät muotoilusta ja materiaalitutkimuksesta kiinnostuneen yleisön Arabian Mediakeskus Lumeeseen. Luennot keskittyivät muun muassa tarkastelemaan monimuotoisia selluloosamateriaaleja, uusia sovelluksia tekstiili-, rakennus-, 3D tulostusalueilla sekä kierrätystalouden liiketoimintaideoita. (Kuva: Mikko Raskinen)

Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston Global Impact näkyi festivaalissa useamman tapahtuman voimin. Festivaalin ensimmäisenä päivänä yleisö kerääntyi Kamppiin Laiturille kuuntelemaan Sustainable Global Technologies Studio -kurssin opiskelijoiden esityksiä ja keskusteluja oppimiskokemuksista ja projektin tuloksista. Kevään aikana opiskelijat matkustivat Meksikoon, Lesvokselle ja Ugandaan ratkomaan haastavia kehitystehtäviä. (Kuva: Taina Värri)

Taina Värri

Spring Steam 2016 kokosi visuaalisesta suunnittelusta kiinnostuneen yleisön Teurastamon Kellohalliin festivaalin ensimmäisellä viikolla. Nelipäiväisessä tapahtumassa yleisö pääsi osallistumaan graafisen alan työpajoihin ja vierailemaan myyjäisissä sekä tutustumaan visuaalisen viestinnän opiskelijoiden näyttelyyn. Aurinkoinen keli houkutteli Teurastamon Kellohalliin satoja kävijöitä päivittäin. (Kuva: Ari Toivonen)

Ari Toivonen

Tyytyväiset kurssilaiset ja innokkaat kuuntelijat kokoontuivat Sähköpaja-kurssin loppuseminaariin Sähkötekniikan korkeakouluun. Kevään 2016 projektiryhmiä oli kannustettu kokeilemaan rajoja ja asettamaan tavoitteet korkealle. Pajassa kasattiin muun muassa aurinkokennoilla kulkeva mars-kulkija, älypeili, midi-ohjattu akustinen kitara, Star Warsin kulttirobotti, mokamaster, aurinkoenergiaa hyödyntävä lentokone, piirilevyjyrsin ja vinyylilevynvaihtaja. (Kuva: Leena Ylä-Lyly)

Leena Ylä-Lyly

Poikkitieteellisen Product Development Project -kurssin loppunäytöksessä 22. toukokuuta nähtiin monia innovatiivisia ja yllätyksellisiä ratkaisuja yritysten antamiin tehtäviin. Design Factorylla nähtiin esimerkiksi Winemill-yritykselle kehitetty laite, jolla viinin alkoholipitoisuutta voidaan alentaa kätevästi koti- tai ravintolakeittiössä sekä Valtran uusin bioaikakauden traktorimalli, johon on sovitettu kaasukäytön vaatimat tankit. (Kuva: Mikko Raskinen)

Mikko Raskinen

Muodin pääaineen opiskelijoiden jokakeväinen muotinäytös veti Kaapelitehtaan Merikaapelihallin penkkirivit täyteen. Noin sata metrinen catwalk esitteli rohkeita ja värikkäitä luomuksia yli tuhatpäisen yleisön edessä. Ennen Näytöstä Turbiinisalin puolella Tekstiili16-näyttely avasi tekstiilisuunnittelun prosessit yleisölle. Ensimmäistä kertaa järjestetty näyttely esitteli Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun korkeatasoista ja laaja-alaista tekstiilisuunnittelun osaamista. (Kuva: Mikko Raskinen, Eeva Suorlahti)

Mikko Raskinen

Eeva Suorlahti

Festivalin päätti kolmipäiväinen mediataidefestivaali DASH’16, joka toi Helsingin Telakkarantaan liveperformansseja, installaatioita, prototyyppejä ja keskusteluja. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa ja sen ovat tuottivat Aalto-yliopiston New Media -maisteriopiskelijat. (Kuva: Ari Toivonen)

Ari Toivonen

Aalto Festival oli näkyvä osa myös Helsingin ydinkeskustaa. Aalto Festivalin iloinen maamerkki kohosi kahdeksi viikoksi Kolme Sepän aukiolle Stockmannin viereen. Opiskelijat jakoivat kaupunkipyörällä festivaalikatalogeja ja opastivat kaupunkilaisia ja turisteja tutustumaan yliopistofestivaalin ohjelmistoon. (Kuva: Mikko Raskinen)

Mikko Raskinen

Osa Aalto Festivalin tapahtumista on käynnissä vielä festivaaliajan päättymisen jälkeen. Esimerkiksi arkkitehtuurin laitoksen parhaista diplomitöistä koostuva näyttely jatkuu Otaniemessä kesäkuun loppuun ja muotoilun opiskelijoiden BOA-lopputyönäyttelyyn pääsee tutustumaan Arabian kampuksella kesäkuun puoliväliin. Tarkemmat aukioloajat ja kesän aikana avoinna olevat näyttelyt löytyvät festivaalin verkkosivuilta aaltofestival.fi

Aalto Festival järjestettiin 16.–31. toukokuuta lukuisissa paikoissa ympäri Helsinkiä ja Espoota. Festivaali esitteli Aalto-yliopiston opiskelijoiden, valmistuneiden ja akateemisten osaamista yli 60 tapahtumassa.

Mikko Raskinen


Kestävä kehitys tärkeää ja haasteellista tämän päivän puurakentamisessa

$
0
0
Kansainvälinen konferenssi mahdollistaa keskinäisen, kokemusperustaisen oppimisen.

– Puusta on rakennettu tuhansien vuosien ajan, joten puun mahdollisuudet, rajoitukset ja vaatimukset tunnetaan hyvin. Puuta ei ole pidetty modernina materiaalina, minkä takia sitä on käytetty vähän kaupunkiympäristöjen rakentamisessa. Rakentamisen käytännöt ovat nyt kuitenkin muuttumassa. Tämä näkyy siinä, että esimerkiksi ympäristötehokkuuteen, kierrätykseen ja materiaalien lämpöteknisiin ominaisuuksiin liittyvät ratkaisut ovat tänä päivänä keskeisellä sijalla rakentamisessa. Vielä muutama vuosikymmen sitten näitä ei pidetty kovinkaan merkityksellisinä asioina, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opettaja Philip Tidwell kertoo.

Kansainvälisen puurakentamisen konferenssin, Forum Wood Building Nordic 2016, teemana on Yhteistyöllä eteenpäin (Progress through collaboration).
– Suomessa on paljon tietoa puurakentamisesta ja konferenssi on erinomainen mahdollisuus jakaa osaamista ja oppia kokemuksista eri puolilta maailmaa. Ohjelmassa on lähes 50 esitystä eri puolilta maailmaa. Kiinnostava, kotimainen poiminta kaksipäiväisestä ohjelmasta on Pudasjärven kaupunginjohtajan Tomi Timosen perjantaiaamupäivän esitys. Pudasjärvi kulkee omia polkujaan puun käytössä julkisessa rakentamisessa. Kunta halusi eroon vanhojen koulujen toistuvista sisäilmaongelmista ja päätti rakentaa uuden päiväkodin ja koulun perinteisesti massiivihirrestä. Timonen kertoo, miten julkisilla hankinnoilla voidaan edistää paikallistaloutta ja uusituvan rakennusmateriaalin käyttöä, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja Pekka Heikkinen valottaa konferenssin ohjelmaa.

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella 15.–17.6. pidettävän konferenssin järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopisto, Espoon kaupunki sekä Puuinfo Oy ja Puutuoteteollisuus ry. Konferenssi on puurakentamisen päätapahtuma Euroopassa. Alun perin saksalaisen International Forum Holzbau -konferenssin pohjoismainen versio on aiemmin järjestetty Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Lisätietoja:
Professori Pekka Heikkinen
p. 050 377 3786
pekka.heikkinen@aalto.fi

Tapahtuman verkkosivut www.forum-woodnordic.com
Twitter: #woodforum

 

Kati Hagrosista Aalto-yliopiston Chief Digital Officer

$
0
0
Hän vastaa yliopiston laajan digitalisaatiostrategian suunnittelusta ja muutosprosessin koordinoinnista sekä johtaa IT-palvelukokonaisuutta.

Kati Hagros, photo Wilma HurskainenDI, VTM Kati Hagros on nimitetty Aalto-yliopiston Chief Digital Officeriksi. Hän vastaa yliopiston laajan digitalisaatiostrategian suunnittelusta ja muutosprosessin koordinoinnista sekä johtaa IT-palvelukokonaisuutta. Kati Hagros aloittaa tehtävässään 18.8.2016 ja raportoi yliopiston rehtorille.

Kati Hagros on toiminut Kone Oyj:n kehitys- ja tietohallintojohtajana 2010–2015 ja sittemmin Koneen digitalisointistrategiasta vastaavana johtajana. Vuosina 1997–2010 hän toimi Nokia Oyj:ssä muun muassa laatujohtajana, Nokia Mobile Phonesin Aasian strategia-johtajana sekä eri rooleissa logistiikassa, sähköisessä liiketoiminnassa ja IT:ssä. Kati Hagros on Tokmanni Oyj:n, Siili Solutions Oyj:n ja Nixu Oyj:n hallitusten jäsen. Hän on toiminut myös Aalto-yliopiston tekniikan tukisäätiön hallituksen puheenjohtajana. Hän on asunut ja työskennellyt Suomen lisäksi, Ruotsissa, Ranskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Singaporessa.

Kati Hagros on palkittu vuoden CIO-palkinnolla Suomessa ja Pohjoismaissa vuonna 2014. Vastikään hänet valittiin 50 inspiroivimman naisen joukkoon tekniikan alalla Pohjoismaissa.

Aalto-yliopisto on digitalisaation suunnannäyttäjä

– Digitalisaatio koskee kaikkia toimialoja ja avaa valtavia mahdollisuuksia esimerkiksi tiedonvälityksessä, opetuksessa, teollisuudessa, terveydenhuollossa ja palveluissa. Aalto-yliopistossa ICT ja digitalisaatio muodostavat yli sadan professorin osaamiskeskittymän, ja tällä alalla meillä on todellista yhteiskunnallista muutosvoimaa, toteaa rehtori Tuula Teeri. – Oma vahva osaaminen antaa pohjan toimia suunnannäyttäjänä myös yliopiston toiminnan kokonaisvaltaisessa digitalisaatiossa, joka on lähivuosien keskeisimpiä tavoitteitamme. Olen todella iloinen, että saamme kansainvälisesti erittäin kokeneen, arvostetun ja näkemyksellisen Kati Hagrosin toteuttamaan tätä tehtävää, Teeri jatkaa.

– Digitalisaation hyödyntäminen vaatii paljon: toimivaa ICT:tä, kannattavaa palveluliiketoimintaa ja käyttäjiä houkuttelevaa muotoilua.  Aalto-yliopisto on ainutlaatuisessa asemassa maailmanlaajuisesti yhdistämään nämä osaamisalueet. Olen seurannut innostuneena oman yliopistoni poikkitieteellistä kehitystarinaa ja haluan nyt käyttää osaamistani digi-innovaatioiden luomiseen ja seuraavan sukupolven osaajien kehittämiseen. Uskon, että Aallon tutkijat ja opiskelijat voivat olla globaalisti eturintamassa ajamassa digitaalista murrosta, kommentoi Kati Hagros.

Lisätietoja:

Tuula Teeri, rehtori, Aalto-yliopisto
p. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
president@aalto.fi

Kati Hagros
p. 040 582 8785, kati@hagros.com

Kuva: Wilma Hurskainen

Aalto-yliopisto sai laatuleiman

$
0
0
Kansainvälinen auditointiryhmä arvosti laatujärjestelmän toimivuutta.

Aalto-yliopisto on onnistunut kehittämään kokonaisvaltaisen ja hyvin toimivan laatujärjestelmän, joka on suunniteltu tukemaan yliopiston strategisia tavoitteita. Näin luonnehtii Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi, joka toteutti Aalto-yliopistossa laatujärjestelmän auditoinnin. Karvi myönsi Aallolle laatuleiman, joka on voimassa kuusi vuotta 13.6.2016 alkaen.

Aalto-yliopisto on hyvällä tiellä

Kansainvälinen auditointiryhmä näki Aallon vahvuutena edistyneen laatujärjestelmän, jonka valmisteluun ovat osallistuneet sekä Aalto-yhteisö että sidosryhmät.

– Auditointiryhmän mukaan Aalto-yliopiston kaikki kolme perustehtävää ovat hyvin tasapainossa. Yliopistojen yhdistymisprosessi on ollut menestyksekäs ja Aalto-yliopisto on nyt hyvällä tiellä, toteaa kansainvälisen auditointiryhmän puheenjohtaja Andrée Sursock.

Auditointiryhmä myös katsoi, että tutkintoon johtavan koulutuksen laadunhallinta on hyvin vakiintunutta.

– Kaiken kattava toiminnan korkea laatu on Aalto-yliopiston strategian ytimessä ja yksi kärkitavoitteistamme. Myös henkilöstömme on vahvasti mukana laatutyössä, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin hyväksymä auditointi merkitsee, että yliopiston laatujärjestelmä täyttää korkeakoulujen laadunhallinnan kansalliset kriteerit ja vastaa eurooppalaisia periaatteita ja suosituksia.


Lisätietoja:
Inkeri Ruuska, päällikkö, puh. 040 700 9742, inkeri.ruuska@aalto.fi

Auditointiraportti (pdf, karvi.fi)

Ingmar Björkman jatkaa Kauppakorkeakoulun dekaanina

$
0
0
Björkman on nimitetty dekaaniksi jatkokaudelle 1.1.2017–31.12.2019.

ingmar_bjorkman_2.jpgProfessori, KTT Ingmar Björkman (s. 1959) on toiminut Kauppakorkeakoulun dekaanina vuodesta 2012.

– Olen erittäin iloinen, että Björkman jatkaa tehtävässään. Hänen johdollaan Kauppakorkeakoulu on noussut eurooppalaiseen parhaimmistoon. Myös Kauppakorkeakoulun tutkijoille myönnetty kilpailtu tutkimusrahoitus on lisääntynyt merkittävästi, rehtori Tuula Teeri sanoo.

– Olen todella innostunut mahdollisuudesta jatkaa koulumme kehittämistyötä yhdessä henkilöstön, opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, sanoo Björkman.

Björkmanin valinta jatkokaudelle perustui kokonaisarviointiin, jossa huomioitiin koulun tuloksellisuuden kehittyminen, henkilöstökyselyn tulokset sekä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajien haastattelut, dekaanin antama raportti ja suunnitelma koulun kehittämiseksi sekä dekaanin haastattelu.

Dekaanin tehtävänä Aalto-yliopistossa on johtaa korkeakoulun toimintaa yliopiston strategian puitteissa sekä osallistua Aalto-yliopiston pitkäjänteiseen kehittämiseen johtoryhmän jäsenenä. Dekaani vastaa korkeakoulun toiminnan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä ja kansainvälisestä kilpailukyvystä, resurssien jaosta korkeakoulussa yliopiston toimintasuunnitelman ja talousarvion puitteissa sekä tutkimus- ja opetushenkilöstön rekrytoinnista Aalto-yliopiston urajärjestelmien linjausten mukaisesti. Dekaani raportoi provostille.

Avoimen yliopiston kurssille syksyllä?

Talousguru ei pelkää epävarmuutta

$
0
0
Kauppiksen valinneelle Maija Löyskälle on tärkeämpää ymmärtää maailmaa ja kokeilla asioita kuin tietää, mikä hänestä tulee isona.

Yläasteella Maija Löyskä havahtui kahteen asiaan: talous ohjasi maailmaa, mutta hän ei tiennyt aiheesta juuri mitään.

– Olen lukenut uutisia lapsesta asti, mutta Hesarin taloussivut skippasin, koska ne olivat täyttä hepreaa. Kun tajusin, että minua kiehtovat isot globaalit kysymykset olivat kytköksissä talouteen, pakotin itseni kiinnostumaan asiasta, hän muistelee ja helähtää nauruun.

– Aluksi se ei tosiaan ollut mitään herkkua, mutta kun asiat alkoivat aueta, aloin tosissaan innostua.

Innostus ja kova työ palkittiin maaliskuussa, kun Maija Löyskä voitti lukiolaisten Talousguru-kilpailun. Etelä-Tapiolan lukiota edustanut Löyskä myöntää osallistuneensa kisaan ennen kaikkea palkinnon houkuttelemana: moni yliopisto tarjosi finaalin kolmelle parhaalle opiskelupaikkaa ilman pääsykoetta. Talousguru harkitsi kolmen vaihtoehdon välillä ja päätyi lopulta Aallon kauppakorkeakouluun.

– Käytännönläheisyys painoi vaakakupissa. Taloustiede on hirveän kiehtovaa, mutta pelkkänä teoriana se jää irralleen todellisuudesta. Minä halusin kosketuksen myös siihen, mitä oikea elämä on, mitä yritykset ajattelevat toimiessaan – ymmärtää mikrotasoa makrotason lisäksi. Se oli ehdottomasti Aallon valtti.

Luovuudelle ja analyysille riittää kysyntää

Vaikka opiskelupaikka on selvillä, Löyskällä ei ole tarkkoja urasuunnitelmia – eikä hän halua niitä tehdäkään.

– Haluaisin opiskella mahdollisimman monia kiinnostavia juttuja, ja saada työharjoitteluiden ja kesätöiden kautta tuntumaa eri vaihtoehtoihin. Nyt olen kesätöissä EK:lla, ja on ollut mahtavaa päästä oppimaan fiksuilta ekonomisteilta ja kurkistamaan esimerkiksi kiky-neuvotteluiden kulisseihin. Seuraavaksi menen Finanssialan keskusliiton kanssa SuomiAreenaan, jossa puhutaan työn murroksesta, hän kertoo innoissaan.

Digitalisaatioon ja robotiikkaan liitetyt uhkakuvat eivät Löyskää pelota.

– Totta on, että monet työpaikat katoavat myös finanssialalta, mutta samalle syntyy uusia, hän muistuttaa.

– Kauppiksen antama koulutus on aika yleispätevä ja mahdollistaa siten monia juttuja. Joustavuus on varmasti tärkeä asia tulevaisuuden työmarkkinoilla, samoin kuin tietotekniikkataidot ja jatkuva oppiminen. Koneet vievät rutiinihommia, mutta samalla luovuutta, isojen kokonaisuuksien hallintaa, ihmissuhdetaitoja ja tunneälyä vaativien tehtävien merkitys on koko ajan kasvussa.

*

Aalto-yliopistosta saat enemmän kuin tutkinnon – kuten arvokasta osaamista, kokemusta ja verkostoja. Valitse itsellesi sopivin koulutusohjelma laajasta valikoimastamme ja löydä lisätietoa hakemisesta: aalto.fi/studies

#madeinaalto esittelee aaltolaisten saavutuksia.

Digitalisaation läpimurron monet mahdollisuudet

$
0
0
Kaikille avoin ja maksuton Internet Forum -yleisöluentosarja keskittyy digitalisaation ajankohtaisiin aiheisiin ja mahdollisuuksiin.

Digitalisaation läpimurto tuo mukanaan monia palvelu- ja liiketoimintamahdollisuuksia. Aalto-yliopisto järjestää syksyllä 2016 Internet Forum -yleisöluentosarjan aiheesta "Services, Information and Network Technology in the Digital Transition". Yhteensä kahdeksalla luennolla paneudutaan digitalisaation mahdollisuuksiin eri näkökulmista.

– Digitalisaation kehittäminen on yksi Aalto-yliopiston tutkimuksen ja opetuksen avainalueista. Yleisöluentosarja on hyvä mahdollisuus sekä akateemiselle että teollisuuden asiantuntijoille keskustella ajankohtaisista aiheista, Aalto-yliopiston Professor of Practice Jarno Limnéll toteaa.

Jokaista luentoa on mahdollisuus seurata myös live-lähetyksenä ja tallenteet luennoista ovat katseltavissa luentojen jälkeen.

Ensimmäinen luento järjestetään 20. syyskuuta kello 17.15 alkaen Otaniemessä. Katso luentosarjan koko ohjelma tapahtumasivulta.

Ohjelma tarkentuu alkusyksyn aikana. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Tervetuloa!


Lisätiedot:

Professor of Practice Jarno Limnéll
040 527 6173
jarno.limnell@aalto.fi
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu
Twitter: @JarnoLim

 

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

 


Opiskelijoilta uusia ideoita kiertotalouden edistämiseksi

$
0
0
Aalto-yliopiston Design For Government -kurssin opiskelijat ideoivat ratkaisuja julkishallinnon monisyisiin haasteisiin.

Opiskelijoiden tehtävä rajautui kolmeen haasteeseen: miten vähentää elektronisen jätteen määrää, miten motivoida taloyhtiöitä energiansäästöön ja ylläpitoon sekä miten parantaa liikkumista harvaan asutuilla alueilla. Toimeksiantajina olivat ympäristöministeriö sekä liikenne- ja viestintäministeriö.

Opiskelijatiimeissä oli mukana opiskelijoita kolmesta eri yliopistosta ja yhdeksästä eri ohjelmasta muotoilusta mediaan ja kauppatieteistä sosiaalitieteisiin.

Enemmän tiedonhallintaa – vähemmän jätettä

Elektronisen jätteen määrä Suomessa on peräti kaksikymmentä kiloa vuodessa asukasta kohti. Opiskelijoiden mielestä kierrätys yksin ei vähennä jätemäärää ja siksi ratkaisuissa tulee pureutua kestäviin tuotteisiin ja ylläpitoon.

Kansallinen ylläpitosuunnitelma voisi linjata politiikan, korjauspalveluiden tarve tuottaisi työtä ja kuluttajat saisivat verohelpotuksia ja neuvontaa Ravintolapäivän kaltaisessa Korjauspäivässä. Kiertotaloutta voisi edistää omalla tuotteeseen lisättävällä merkillä. Miltä kuulostaa?

– Lupaavalta ja mahdolliseltakin! Uudelleenkäytölle ja korjattavuudelle on paljon vaikeampi määritellä sitovia lainsäädännöllisiä toimia kuin esimerkiksi energiatehokkuudelle ja ympäristöystävällisyydelle. Helppolukuinen ja tunnettu merkki voisi tukea tätä, sanoo erikoistutkija Petrus Kautto Suomen ympäristökeskuksesta.

Kauton mielestä valtioneuvoston tuore Kiertotalous Suomessa -raportti tukee myös opiskelijoiden ajatusta ylläpidon kulttuuriin liittyvistä liiketoimintamahdollisuuksista. Asiaa voitaisiin vauhdittaa myös tiedonhallinnalla, johon Suomessa on paljon osaamista.

– Yksi ratkaisu voisi olla jonkinlainen tuotteeseen kiinnitettävä elektroninen tunniste, joka sisältäisi sekä raaka-aine- että korjaustiedot ja parantaisi näin myös arvokkaiden raaka-aineiden seurantaa, sanoo Kautto.

__DSC9386-crop_web.jpg

Design for Government -kurssista Aalto-yliopistossa vastaava professori pitää opiskelijoiden ehdotuksia sekä vakavasti otettavina että kunnianhimoisina. – Opiskelijoiden ehdotukset eivät ulotu vain käytänteisiin ja toimintamalleihin, vaan myös paljon syvemmälle asenteisiin ja kulttuurimuutokseen, sanoo professori Ramia Mazé.

Liikkumisratkaisuja käyttäjiltä käyttäjille

Jotta liikkumismahdollisuudet lisääntyisivät ja yksityisautoilu vähenisi harvaan asutuilla alueilla, joukkoliikenne tarvitsee imagomuutoksen ja uuden vision joustavasta liikkumisesta.

Opiskelijoiden ideoimissa ehdotuksissa asukkaat ja maaseudulla toimivat yhdistykset ovat aktiivisia toimijoita. Digitaaliset LIIKE- ja Verka-sovellukset kokoaisivat asukkaiden liikkumiseen liittyvät tarpeet ja palveluita tarjoavat yhteen. Verka voisi esimerkiksi ehdottaa normaalisti julkisen palvelun varassa olevalle kimppakyytiä. Mitä tilaaja sanoo tästä?

– Naulan kantaan! Ehdotuksissa on todella hyvä lähtökohta, eli se, että omaa autoa ei tarvita. Tiedon jakamiseen on jo nyt olemassa esimerkiksi sosiaalisen median työkaluja, mutta sellainen palvelu, joka kokoaisi yhteen liikkumistarpeet ja palveluntarjoajat, puuttuu – siihen tässä on tehty kiinnostavia ehdotuksia, sanoo ylitarkastaja Krista Huhtala-Jenks liikenne- ja viestintäministeriöstä.

__DSC9457_web.jpg

Sekä LIIKE- että Verka-sovellukset edustavat alustataloutta parhaimmillaan. Digitaaliset sovellukset kokoaisivat ihmisten liikkumistarpeet ja kyytien tarjoajat yhteen ja mahdollistaisivat joustavan liikkumisen harvaan asutuilla seuduilla.

Saisiko siis olla: muotoilua julkishallintoon?

Kyllä vain! Muotoilulla on paljon annettavaa julkishallinnon politiikkalinjausten valmisteluun.

– Opiskelijat ovat konkretisoineet ja visualisoineet onnistuneesti ministeriön päivittäisiä ja abstrakteja työkaluja, kuten numeroita ja lakipykäliä. He ovat myös yhdistelleet tietoa uudella tavalla ja selkiyttäneet isoa kuvaa, johon ratkaisuja haetaan, sanoo neuvotteleva virkamies Taina Nikula ympäristöministeriöstä.

– Ympäristöministeriössä on menossa useita prosesseja, joihin opiskelijoiden ehdotuksia voidaan linkittää. Samanaikaisesti tarvitaan lisäymmärrystä ja tukea muotoilunäkökulman vahvistamiseen, Nikula sanoo.

Pääministerin toimistossa valtioneuvoston kansliassa muotoilua pidetään tärkeänä keinona julkishallinnon kehittämisessä.

– Kokeilukulttuurin vahvistaminen on yksi hallituksen kärkihankkeista, ja menetelmiä siihen ammennetaan sekä käyttäytymistieteistä että muotoilusta. Samalla halutaan edistää kulttuurimuutosta asioiden kehittämisessä – tähän juuri palvelumuotoilu istuu erittäin hyvin, sanoo projektipäällikkö Ira Alanko.


Design For Government on Aalto-yliopiston Creative Sustainability -maisteriohjelman kurssi, jolla opiskelijat ratkovat muotoilun keinoin valtion hallinnon ja julkisen sektorin monisyisiä haasteita. Kurssilla on ollut sen perustamisesta vuonna 2014 jo kahdeksan toimeksiantoa ministeriöistä ja valtioneuvoston kansliasta.

Kiinnostaako C-ohjelmointi – ilmoittaudu verkkokurssille

$
0
0
Jos kesäsuunnitelmasi ovat vielä avoinna, nyt on mahdollisuus opiskella koodaustaitoja kaikille avoimella C-ohjelmoinnin verkkokurssilla.

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella suunniteltu C-ohjelmoinnin MOOC-verkkokurssi (Massive Open Online Course) on avattu yhteistyössä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen kanssa. Kesän aikana suoritettava verkkokurssi perehtyy C-ohjelmointikieleen sen alkeista lähtien.

– Kurssi sopii kenelle tahansa ohjelmoinnista kiinnostuneelle, eikä edellytä syvällisiä pohjatietoja. Kurssin suorittaa vuosittain noin 400 Aalto-yliopiston opiskelijaa ja Sähkötekniikan korkeakoulussa kurssi on koettu välttämättömäksi. Esimerkiksi lukionsa päättäville tämä on hyvä tilaisuus perehtyä yliopisto-opintoihin, yliopistonlehtori Pasi Sarolahti toteaa.

C-ohjelmointi poikkeaa monista muista ohjelmointikielistä siten, että se on lähemmin tekemisissä tietokonejärjestelmän kanssa. C-kielen avulla on toteutettu esimerkiksi Linux-käyttöjärjestelmä, useat tietoliikennetoteutukset sekä monet teollisen internetin myötä yleistyvät sulautetut järjestelmät. Lisäksi yhteiskunnan palveluiden digitalisoitumisen myötä ohjelmisto-osaaminen on työelämässä yhä tärkeämpää, kun suuri osa uusista työpaikoista syntyy ohjelmistokehityksen ympärille.

– Tietokoneohjelmistojen peruskäsitteiden ymmärtäminen on jo lähes kansalaistaito monella alalla, Sarolahti muistuttaa.

Kurssimateriaali ja tehtävät ovat sekä suomeksi että englanniksi. Kurssin ensimmäisessä vaiheessa käydään lyhyesti läpi ohjelmoinnin perusrakenteet, jossa opiskelijat tutustuvat C-ohjelmoinnin alkeisiin ja käsitteisiin. Kurssi on jo avoinna ja opiskelun voi aloittaa heti. Kurssin suoritusaikaa on 31. elokuuta saakka.

Lisätietoa kurssista sekä sen aloittamiseen tarvittavista toimenpiteistä löytyy kurssin sivuilta.

Aallon opiskelijoiden tulisi ensisijaisesti suorittaa C-ohjelmoinnin kesäkurssi (ELEC-A7100), joka löytyy sekä Oodista että MyCourses -palvelusta.

Haluatko lisätä teoreettista ymmärrystäsi organisaatioiden johtamisesta?

$
0
0
Organisaatiot, tietotyö ja johtajuus -opintokokonaisuus alkaa syksyllä Avoimessa yliopistossa.

Aalto-yliopiston Avoimen yliopiston tarjontaan sisältyy syksyllä 2016 ”uusi-vanha” sivuopintokokonaisuus Organisaatiot, tietotyö ja johtajuus. Tämä viiden kurssin suomeksi opetettava kokonaisuus korvaa Avoimen yliopiston tarjonnassa pitkään olleen Muutosjohtamisen kokonaisuuden.

– Aallon edeltäjäkorkeakoulujen avoimissa yliopisto-opinnoissa on opetettu johtamista jo 1990-luvulta lähtien. Itse opetin edellisen kerran Avoimessa yliopistossa vuosina 1996–2003. Vuosituhannen vaihteessa kursseista koottiin muutosjohtamisen opintokokonaisuus, jota on nyt päivitetty ja uudistettu. Kurssien teemat säilyvät samoina, mutta opintokokonaisuuden nimen muutoksella halutaan viestiä opetuksen kehityksestä. Kurssit ovat olleet pidettyjä ja opiskelijat ovat kokeneet sisällöt merkityksellisiksi, kertoo uuden opintokokonaisuuden taustoista projektitutkija Jouni Virtaharju, joka vastaa kolmesta kokonaisuuteen kuuluvasta kurssista.

Työorganisaatioiden piirteiden ja toiminnan tarkastelua ihmistieteellisistä näkökulmista

Elämme yhteiskunnassa, joka on päivä päivältä yhä organisoidumpi. Kuulumme kaikki useisiin organisaatioihin ja lisäksi kohtaamme jatkuvasti lukuisia muita organisaatioita asiakkaan tai kuluttajan rooleissa. Organisaatioissa tehtävä työ on muuttunut tieto- ja palvelutyöksi ja entistä yleisempää on aineettomien tuotteiden ja palveluiden tuottaminen palveluntarjoajien ja kuluttajien yhteistoimintana.

– Organisaatiot, tietotyö ja johtajuus -opintokokonaisuus valmentaa opiskelijaa tähän kehitykseen liittyvien yhteiskunnallisten, organisatoristen ja yksilöllisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Kursseilta saa valmiuksia ja välineitä organisaatioiden suunnitteluun, organisaatioiden muutospyrkimysten johtamiseen, henkilöstöhallintaan, organisaatioiden kehittämiseen ja henkilökohtaisen organisaatio- ja esimiesymmärryksen parantamiseen, Virtaharju avaa kurssien sisältöjä.

Ei vain parhaiden käytäntöjen esittelyä, vaan syvällistä opetusta organisaatioista monenlaisille opiskelijoille

Virtaharjun mukaan opintokokonaisuus ei jää työelämän 'parhaiden käytäntöjen' esittelyksi, vaan se tarjoaa opiskelijoille syvällistä ymmärrystä organisaatioiden luonteesta, niiden kehittämisestä ja johtajuudesta. Opiskelemaan ovat erittäin tervetulleita opiskelijat monilta eri taustoilta, joskin perustiedot yliopistotason johtamisen opinnoista olisi hyvä hallita jo entuudestaan. Kurssit tarjoavat mahdollisuuden päästä vertaamaan omia käsityksiään ja kokemuksiaan opettajien ja vertaisopiskelijoiden kokemusmaailmaan. Samalla oppii myös itsestään.

– Osa opiskelijoista tulee kursseille varmastikin käytännön intressien ohjaamana. Heillä on töissä saattanut olla ongelma, jonka syyt ja seuraukset eivät ole täysin auenneet. Kurssit avaavat heille, miksi ja miten ihmiset käyttäytyvät organisaatioissa niin kuin käyttäytyvät. Vastaukset eivät useinkaan ole tarkkoja, vaan yliopisto-opinnot auttavat heitä laittamaan asioita laajempaan perspektiiviin. Osa opiskelijoista on varmasti myös tutkinto-opiskelijoita, joista osalla kokemus johtamisesta ja työelämästä on vielä varsin vähäistä. Tällöin heillekin valkenee, että johtaminen on sittenkin ennen kaikkea arkista ja tavallista, joskin haastavaa, puuhaa, Virtaharju kertoo.

Lisätietoja opintokokonaisuudesta (avoin.aalto.fi)

Avoin yliopisto järjestää kaikille avoimia kauppatieteellisen, taiteiden sekä tekniikan alan opintoja. Tutustu tarjontaan ja ilmoittaudu mukaan!

 

Menestyksekkäiden CEMS-opintojen ympärille perustetaan uusi maisteriohjelma

$
0
0
Kauppakorkeakoulussa alkaa vuoden kuluttua uusi Global Management -maisteriohjelma.

Uusi Global Management -maisteriohjelma tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden. Ohjelman puitteissa voi hankkia samanaikaisesti kaksi korkealle arvostettua tutkintoa, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun myöntämän KTM-tutkinnon ja kansainvälisen johtamisen CEMS MIM (Master’s in International Management) -tutkinnon. CEMS MIM -tutkinnon myöntää The Global Alliance in Management Education.

Ohjelmaan on mahdollista hakea ensimmäistä kertaa tulevana talvena. Hakuaika syksyllä 2017 alkaviin opintoihin alkaa joulukuussa 2016 ja päättyy tammikuussa 2017. Global Management -ohjelma koostuu CEMS MIM -opinnoista ja erikoistumislinjasta yhdellä fokusalueista, joita ovat

  • laskentatoimi,
  • yritysviestintä,
  • yrittäjyys ja innovaatiojohtaminen,
  • rahoitus,
  • johtaminen ja kansainvälinen liiketoiminta,
  • markkinointi tai
  • strategia.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana opiskelijat suorittavat erikoistumislinjan kurssit ja tekevät opinnäytetyönsä (gradun). Toisena opiskeluvuotena suoritetaan CEMS MIM -opinnot, joihin kuuluu mm. lukukauden kestävä vaihtojakso toisessa CEMS-yliopistossa, CEMS-kursseja ja laaja bisnesprojekti, kansainvälinen harjoittelu ja seminaareja, joissa perehdytään syvällisesti työelämässä vaadittaviin taitoihin.

Global Management -maisteriohjelman opiskelussa korostuu intensiivinen yhteystyö CEMS MIM -verkoston kesken. CEMS on globaali 30 akateemisen oppilaitoksen, 70 kansainvälisen yrityksen ja 5 sosiaalisen jäsenen liittouma, joka kiinteässä yhteistyössä tuottaa CEMS Master’s in International Management (MIM) -ohjelman. CEMSin tavoite on kouluttaa vastuullisia tulevaisuuden johtajia ja asiantuntijoita kansainvälisen liiketoiminnan tehtäviin.

Erikoistumislinjan ja kansainvälisen CEMS MIM -opintojen yhdistelmänä Global Management- ohjelma tarjoaa opskelijoille mahdollisuuden opiskella kansainvälisten, eri puolilta CEMS- verkostoa tulevien opiskelijoiden keskuudessa – akateemisen tutkimushenkilökunnan johdolla, yhteistyössä CEMS-yritysjäsenten ja alumnien kanssa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on ollut Suomen jäsen CEMS-verkostossa vuodesta 1998 lähtien. Aiemmin CEMS MIM -ohjelma on ollut mahdollista yhdistää Aallon muihin maisteriohjelmiin ja suorittaa maisteriopintojen ohella. Tämä mahdollisuus tarjotaan viimeisen kerran lukuvuonna 2017–2018.

Lisätietoja:

CEMS Programme Managers:
Liisa Kotilainen
liisa.kotilainen@aalto.fi
+358 40 3538166

Arja Sahlberg
arja.sahlberg@aalto.fi
+358 40 3538165

CEMS Academic Director:
Professor Rita Järventie-Thesleff
rita.jarventie-thesleff@aalto.fi
+358 50 3482051

Kasvuyrityksen rekrytoinneissa ei kannata tehdä kompromisseja

$
0
0
Joukkuepelillä rakennetaan menestystä, kasvua ja yrityskulttuuria.

Elettiin maailmanlaajuisen finanssikriisin aikaa, kun loppuvuodesta 2008 neljä kaverusta: Tero Salminen, Sanna Lahti, Kai Lyytinen ja Antti Kosunen perustivat yrityksensä, Efiman. Efima kehittää ja toteuttaa digitaalisia liiketoiminta- ja talousprosesseja suurille ja keskisuurille organisaatioille.

– Olimme ystäviä jo pitkältä ajalta ja meillä oli yhteistä työhistoriaa. Jaoimme samanlaiset ajatukset ja näkemykset liiketoiminnasta, joten bisneksemme käynnistys sujui hyvin. Start-Up Center -vuotemme aikana saimme tuotekehityksen hyvälle mallille ja onnistuimme hankkimaan ensimmäiset asiakkaat. Start-Up Centerissä oli hyvä työstää tarkka liiketoimintasuunnitelma, kun pystyi sparraamaan ajatuksia toisten samassa tilanteessa olevien yrittäjien kanssa. Yrityskiihdyttämön palvelukokonaisuus oli hyvä, toimitusjohtaja Tero Salminen muistelee seitsemän vuoden takaisia aikoja.

Asiakasta tulee kuunnella herkällä korvalla

– Tavoitteemme on, että Efima on erilainen palveluyritys ja toimialansa paras. Pidän tätä hyvin realistisena, koska meillä on erittäin vahvaa osaamista pilvipalveluiden ja digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä. Jotta voimme menestyä, huolehdimme, että myös asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa, ja siihen pyrimme palvelemalla asiakkaita intohimolla ja laadulla. Asiakasta tulee kuunnella herkällä korvalla ennen suositusten antamista, Salminen kertoo.

Efiman nopea kasvu on tarkoittanut, että yritykseen on tullut uusia tekijöitä melkoisella tahdilla. Nyt efimalaisia on noin 100 ja liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa.
– Rento yhdessäolo, joka auttaa meitä olemaan luovia ja löytämään parhaat ratkaisut asiakkaidemme eri tilanteisiin, sekä jämäkät prosessit ovat meillä olleet toimiva yhdistelmä. Haluamme tarjota työntekijöillemme hyvän työpaikan, jota kehitämme yhdessä. Efimalaisia yhdistääkin halu oppia uutta. Yritys oli Suomen kuudenneksi paras työpaikka keskisuurten yritysten sarjassa (50–499 työntekijää) Suomen parhaat työpaikat 2016 -tutkimuksessa.

Yrittäjyys on mahtavaa joukkuepeliä

Salmisen mukaan yrittäjyys on mahtavaa.
– Voin sanoa näin, koska olen ollut myös ns. normaaleissa työsuhteissa. Yrittäjyyteen kuuluu isojen haasteiden ja ongelmien ratkaisemista. Rekrytoinneissa ei kannata tehdä kompromisseja, koska tiimi on se, joka rakentaa menestystä, kasvua ja yrityskulttuuria. Yrittäjyys onkin parhaimmillaan menestystä tuovaa joukkuepeliä, jossa tiiminä saadaan hienoja juttuja aikaiseksi ja saavutetaan tavoitteita, Salminen kertoo innostuneena.

Aalto Start-Up Centerissä ja sen edeltäjissä on aloittanut toimintansa moni sittemmin menestynyt yritys. Efima on yksi näistä.

Viewing all 1011 articles
Browse latest View live