Yhteistyössä Pohjolan kanssa laadittu tutkimus julkistettiin torstaina. Muodostunut aineisto on laajuudeltaan ja luonteeltaan ainutlaatuinen Suomessa ja jopa Pohjoismaissa.
Tutkimuksen keskeinen havainto on, että liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen kannalta tärkeisiin kohteisiin, kuten uusiin tuote- ja palveluratkaisuihin, asiakaskokemuksen parantamiseen ja liiketoimintamallin sekä arvoketjun digitalisointiin, investoidaan suhteellisesti melko vähän. Juuri ne ovat pitkällä aikavälillä ratkaisevia.
”Suuryritysten investoinnit kohdistuvat kilpailukykyyn pikemminkin kuin kilpailuetuun. Tämä on kansantalouden kannalta merkittävä painopistevalinta – nyt varmistellaan selviytymistä nykytilassa eikä investoida kaukonäköisesti liiketoiminnan uudistumisen kannalta kriittisiin kilpailuetua tukeviin kohteisiin, kuten uusiin ansaintamalleihin, uusiin tarjoomiin ja digitalisointiin”, toteaa tutkimusryhmän toinen johtaja, Aalto EE:n toimitusjohtaja, Aalto-yliopiston vieraileva professori Pekka Mattila.
Yritysten johto on kuitenkin jo herännyt muuttuneeseen maailmaan, jossa menestyminen vaatii myös uusia reseptejä. Koko vastausaineistossa johtamisen laadun parantaminen nousee kolmen tärkeimmän kehityskohteen joukkoon ja jää vain hieman organisaation tehokkuuden ja kilpailijoita paremman suoritustason taakse.
”Nykyinen sumuisuus saattaa olla uusi normaali pidemmällekin jaksolle. Johtajien on pystyttävä strategisiin valintoihin ja ennen kaikkea varmistaa merkityksen kokeminen työyhteisössä, vaikka näkymät ja suuntalinjat voivat elääkin”, Mattila jatkaa.
Vastaajat nostivatkin osaavien johtajien löytämisen ja rekrytoinnin yrityksensä keskeisimpien haasteiden joukkoon.
Vaikka investoinnit kohdistuvat edelleen suurimmaksi osaksi Suomeen, kehitys on huolestuttavaa.
”Jos käytetään banaalia vertausta, Suomen yhteiskunnan ja sille keskeisen suuryrityssektorin suhde alkaa muistuttaa näivettynyttä avioliittoa. Kun paremmin toimeentuleva osapuoli kokee toistuvia pettymyksiä, hän silmäilee turhautuneena muualle. Suomen valtiojohdon kannattaa nyt panostaa suhteeseen”, Mattila kiteyttää.
”Julkinen keskustelu suuryrityksistä on viime aikoina ollut usein negatiivista. Tutkimus osoittaa, että suuryritysten merkitys on monella tapaa yhteiskunnallemme merkittävä, mutta suurimpien yritysten etuja ei ole päätöksenteossa huomioitu”, Pohjolan Pankkitoiminnasta vastaava johtaja Reima Rytsölä sanoo.