– Tarvitaan avoimia, innovatiivisia yrittäjyyden kehittämisympäristöjä, joissa korkeasti koulutetut, kansainvälisessä ympäristössä toimineet ihmiset voivat vaihtaa ideoita ja yhdessä miettiä uusia avauksia.
Pienyrityskeskus päätti vuonna 2011 liittyä mukaan valtakunnalliseen Protomo-verkostoon ja yksikön tiloihin Aalto-yliopiston Töölön kampukselle perustettiin alkuvuonna 2012 Aalto Protomo Helsinki Uudenmaan ELY-keskuksen tuella.
Eri alojen osaajien tiimeissä syntyy yrityksiä ja innovaatioita
– Protomon ideana on, että eri alojen ihmiset kokoontuvat spontaanisti. Syntyy tiimejä ja tapoja kehittää yhdessä omanäköistä yrittäjyyttä. Me tarjoamme valmennusta ja kartutamme protomolaisten liiketoimintaosaamista heidän toiveidensa ja tarpeidensa mukaan, Pentti Mustalampi kertoo.
Tulokset puhuvat puolestaan. Jo ensimmäisenä vuonna Aalto Protomo Helsingissä perustettiin liki 50 uutta yritystä, ja mukana on ollut kaikkiaan 184 ns. Protomo-sopimuksen allekirjoittanutta toimijaa. Aalto Protomo Espoossa on syntynyt jo nelisenkymmentä yritystä, ja sopimuksia on solmittu 121.
– Tällaiset tulokset ovat huikaisevia, kun niitä verrataan käytettyihin euromääriin ja siihen, minkälaista yrittäjyyttä näin syntyy. Suomi on tässä varmaankin kärkitiloilla, ja tuloksemme kiinnostavat kansainvälisesti, Mustalampi luettelee.
– Pienyrityskeskuksen luomat toimintamallit pärjäävät hyvin eurooppalaisissa vertailuissa emmekä toki häpeä amerikkalaisillekaan malleille, vaikkei käytettävissä ole vastaavia dollarimääriä.
Hän uskoo, että yrittäjyydestä etsii jatkossa itselleen seuraavaa uraa kasvava joukko kansainvälisestikin kovatasoisia osaajia.
– Helsingissä ollaan nyt ensimmäisiä kertoja tilanteessa, että koulutettuja ihmisiä on työmarkkinoiden ulkopuolella huomattavan suuria määriä. On tärkeää, että näiden osaajien tulevaisuus turvataan niin, että heidät liitetään osaksi Suomen elinkeinoelämän kehittämistä, etteivät he siirry maasta ja vie potentiaaliaan mennessään. Siksi heille suunnatut palvelut eivät voi olla vain lyhytaikaisia starttauksia.
Yritys kaipaa erilaisia valmennuksia eri kasvuvaiheissaan
Pienyrityskeskuksen ns. Entrepreneurial Mill -toimintamalli tarjoaa yrittäjyydestä mahdollisesti kiinnostuvalle erilaisia väyliä kasvattaa liiketoimintaansa ja kansainvälistyä nopeasti. Protomossa on tarjolla useita erilaisia valmennuksia riippuen siitä, missä vaiheessa yritys kasvussaan menee. Protomo tarjoaa esim. toimitiloja, tai virtuaalihautomostatuksen. Lisäksi Pienyrityskeskuksella on tarjolla laajoja kansainvälisiä verkostoja, joita yritykset voivat hyödyntää.
Pienyrityskeskuksen toimintamalliin kuuluu, että aloittelevat yrittäjät, Protomosta ja hautomosta jo lähteneet, ja yritysten johdossa työskentelevät kohtaavat toisiaan, innostuvat uusista ideoista ja toimivat niin, että uudet oivallukset siirtyvät osaksi kasvavia ja kehittyviä yrityksiä.
– Tutkimme toimintamalliemme vaikutuksia. Nopeasti kasvavista hautomoyrityksistä tehtävä tutkimus osoittaa selvästi hautomon vauhdittavan kansainvälisiä kasvuyrityksiä. Myös Protomon vaikutuksista pyrimme tekemään pitkäaikaista seurantatutkimusta, ja samalla kytkemään toiminnan Kauppakorkeakoulun vuorovaikutteisiin opinto-ohjelmiin, joita tehdään yhdessä akateemisten laitosten kanssa.
Töölön kampus tarjoaa aitoja kohtaamisia yrittäjyydestä kiinnostuneille
Töölön kampukselle yrittäjyyden kasvuympäristöt sopivat Mustalammen mielestä erityisen hyvin. Aalto-yliopiston opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille ovat tärkeitä aidot kohtaamiset yrittäjien kanssa.
– Töölön kampuksella on Kauppakorkeakoulun 100-vuotinen historia, johon tuo merkittävän lisänsä naapurissa toimiva Hanken. Kampukselta käsin pystymme palvelemaan Helsingin seudun pk-yrityksiä ja Helsingin elinkeinoelämää laajemminkin, sanoo Mustalampi.
– Koko Töölön kampuksen infrastruktuuri tukee yrittäjyyden edistämistä, mistä kertovat myös viereisen Etu-Töölön lukion kanssa meneillään olevat yrittäjyysohjelmamme. Samoin ympäristömme on tullut tutuksi Helsingin yliopiston opiskelijoille erilaisissa yhteisohjelmissa ja tapahtumissa.
Helsingin kaupungilla ja Pienyrityskeskuksella on pitkäaikainen, tiivis yhteistyösuhde, johon liittyy myös Aalto Start-Up Center -hautomoympäristön kehittäminen Salmisaaressa.
Katso myös
Pienyrityskeskuksen verkkosivut (pienyrityskeskus.aalto.fi)
-------
Aalto Protomo Helsingissä syntyi liki 50 uutta yritystä
Aalto Protomo Helsinki on Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen johtama hanke, jota osarahoittaa Uudenmaan ELY-keskus. Aalto Protomo Helsinki toimii valtakunnallisen Protomo-konseptin alueoperaattorina.
Protomolaiset tulevat hivenen eri väyliä pitkin Arkadiankatu 28:ssä toimiviin tiloihin. Aalto Protomo Espoossa pyörii jo 5. ryhmä, johon kuuluu liki 40 kaupallisen, teknisen tai taiteenalan osaajaa, jotka toimivat innovaatiotoiminnan ja liiketoimintakehityksen työtehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä. Seuraava uusi ryhmä alkaa keväällä työvoimapoliittisena koulutuksena.
Aalto Protomo Helsinki puolestaan toimii matalan kynnyksen periaatteella eli mukaan voivat hakeutua yrittäjyydestä kiinnostuneet asiantuntijat, vaikka he olisivat vielä palkkatyössä tai opiskelisivat.
Aalto Protomo (protomo.fi)