Sosiaalisen yrittäjyyden asiantuntija, Dachis Groupin Euroopan-johtaja Lee Bryant vieraili Kauppakorkeakoulussa 16. lokakuuta Aalto Global Impact -hankkeen kutsumana.
Bryant valotti sosiaalisia innovaatioita uuden hyvinvoinnin luojana ja sitä, miten niistä rakennetaan uudenlaista yrittäjyyttä. Esimerkiksi kriisitilanne voi tarjota mahdollisuuden luoda ennen näkemättömiä ratkaisuja, yllättäviä palveluja ja miksei myös uudenlaista liiketoimintaa.
Bryant tykitti kuulijoilleen – hillittyyn brittiläiseen tapaan – hengästyttävän määrän tosielämän tapauksia maailmalta. Hän käytti myös itseään esimerkkinä.
– Ennen vanhaan olisin varmaan paiskinut töitä tehtaassa, kuten isäni. En ole koskaan havitellut työtä, jossa käärisin rutosti rahaa, vaan olen aina ollut ihmisen puolella. Onneksi siihen voi nykymaailmassa tarttua. Itselleni tuon mahdollisuuden tarjosi internet.
Lee Bryantin luentoa kommentoitiin reaaliaikaisesti verkossa.
Verkostot ja verkkopalvelut olivat luennon keskiössä. Niiden avulla muutettiin maailmaa – tai ainakin bosnialaisen Kozaracin kylän oloja – 2000-luvun alussa (kozarac.ba). Sotaa paenneet asukkaat palasivat koteihinsa ja aloittivat jälleenrakentamisen seurattuaan verkosta kylänsä tilannetta. Avoimen verkossa tapahtuvan viestittelyn avulla he saattoivat säilyttää yhteyden toisiinsa ja valaa luottamusta tulevaan.
Erityisen kiinnostava oli myös esimerkki uudesta brittiläisestä sosiaalipalvelumallista (participle.net). Ylhäältä alas suuntautuvan byrokraattisen ohjailun sijasta sosiaalihuollon työntekijät tulevat avun tarpeessa olevien perheiden tasolle: esimerkiksi muuttavat joksikin ajaksi asumaan heidän kanssaan, heidän koteihinsa.
– Sosiaalipalvelut tarkoittavat yleensä vain erilaisten lomakkeiden täyttämistä, eivät ihmisten kohtaamista. Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että pahin mahdollinen tilanne yhteiskunnassa syntyy, kun ihmiset menettävät arvokkuutensa, itsekunnioituksensa.
Lee Bryantin mukaan nykyinen länsimainen yhteiskuntarakenne tai hallinto ei ehkä enää halua tai välttämättä edes kykene korjaamaan tilannetta. Siihen tarvitaan ihmisiä.
– Aikamme uusi supervalta syntyy verkostoista ja yhteisestä päämäärästä.
Teksti: Paula Haikarainen
Katso myös
Aalto Global Impact (aaltoglobalimpact.org)
Dachis Group (dachisgroup.com)