Miten sujuu professoreilta rock’n’roll?
Hyvin, sillä professorit ovat siirtyneet esiintymään luentosaleista esityslavoille itse tekemässään rockoopperassa. Playing God -rockooppera käsittelee geneettistä valikointia ja sen kaupallistumisen eettisiä kysymyksiä 1970-luvun rockin avulla. Ja koska kyseessä on ooppera, tarinaan mahtuu mm. kuolemaa ja rakkautta.
Playing God -esitys, keskellä Matti Häyry punaisessa puvussa oopperan "pääpahiksena".
Rockoopperassa ovat mukana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun filosofian professori Matti Häyry ja Helsingin yliopiston akatemiatutkija Tuija Takala. Häyry ja Takala ovat kirjoittaneet ja säveltäneet rockoopperan rumpali-lauluntekijä Corky Laingin kanssa. Playing God -cd ilmestyi viime kesänä ja maaliskuun lopussa ooppera saa ensi-iltansa Suomessa.
Rockooppera pohjautuu kirjaan
Matti Häyry, miten bioetiikan tutkimus päätyi rockoopperaksi?
- Olemme Tuijan kanssa harrastaneet musiikin tekemistä jo kauan. Muutama vuosi sitten kirjani Ihminen 2.0. oli juuri ilmestynyt, ja luovan hulluuden puuskassa päätimme työstää siitä rockoopperan. Apuna oli myös Tuijan serkku Krista Jaquet. Lopulta musiikki äänitettiin kansainvälisin muusikkovoimin albumiksi. Oopperan ensiesitys oli viime kesänä Baselissa bioetiikan kansainvälisen kokouksen yhteydessä ja saatu palaute oli innostunutta ja kannustavaa.
Juoni kertoo kuvitteellisesta pikkukaupungista, jossa geeniteknologiaa on jo kauan käytetty mm. lasten valikointiin, ihmisten paranteluun ja kuolemattomuuden etsintään.
Taide voi ammentaa meheviä aiheita tieteestä
Häyry esittää tarinan pääkonnaa, hän on kiero tiedekauppias, joka on myynyt kaupungin ihmisille pulmallisia geneettisiä palveluita. Tietääkseen mitä ne ovat, täytyy tulla esitykseen, Häyry hymyilee.
- Lisäksi olen kulissien takana yksi esityksen tuottajista.
- Haluamme tarjota viihdyttävän taidenautinnon klassisen rokin ystäville, jotka eivät pelkää vähän ajatella asioita. Sivujuonteena pyrimme kehittämään esityksestä erilaisten luentopakettien kera jonkinlaisen bioetiikan opetusvälineen kansalliseen ja kansainväliseen jakeluun.
Häyryn mukaan taidetta voi käyttää tieteen opettamiseen. - Ja tieteen kehitys tietenkin antaa meheviä aiheita taiteelle ja viihteelle, niin kuin meidänkin tuotoksemme olemassaolollaan osoittaa, hän toteaa.
Kiertueelle Yhdysvaltoihin?
Playing God tähtää luonnollisesti maailmanvalloitukseen.
- Jos ja kun esitykselle löydetään rahoitusta, se on saatava joko pyörimään pidempään yhdessä paikassa tai laitettava tien päälle. Realistisin suunnitelma tällä hetkellä on yliopistokiertue Yhdysvalloissa. Saatamme esittää oopperan lähitulevaisuudessa American Society for Bioethics and Humanities -yhdistyksen kokouksessa. Siellä sen näkisivät parhaimmillaan tuhannet bioeetikot, joiden tilauksesta voisimme sitten kiertää esityksen kanssa yliopistosta toiseen.
Rock Opera Playing God
Playing God –rockooppera 28.3. klo 19 Gloriassa, Pieni Roobertinkatu 12 Helsinki. Mukana muusikoita Amerikasta, Englannista, Suomesta ja Ruotsista. Esitys on englanniksi, mutta sanat heijastetaan valkokankaalle jotta seuraaminen olisi helpompaa. Liput alkaen 19 e Tiketistä
Lisätietoja: Rock Opera Playing God ja Matti Häyry, matti.hayry@aalto.fi