Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Maassa maan tavalla henkilöstöhallinnossakin

$
0
0

Kiinassa toimivien suomalaisyritysten kannattaa menestyäkseen muokata henkilöstöhallintonsa vastaamaan paikallisia tarpeita. Toiminnan lokalisointi onnistuu parhaiten, jos apuna on kiinalaisia.

Tämä käy ilmi KTM Wei Lun Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun tekemästä väitöskirjasta. Suomalaisyritykset työllistävät peräti 70.000 työntekijää Kiinassa. Kokeneillakin yrityksillä on vaikeuksia palkata osaavia työntekijöitä.

China_Aalto_University_School_of_Business.jpg

Kiinalainen työvoima hyvin liikkuvaa

Nopea vaihtuvuus on suuri haaste Kiinassa, sillä työvoima on hyvin liikkuvaa niin yritysten välillä kuin maantieteellisestikin. Lun mukaan palkitsemiskäytäntöjen, suoritusten arvioimisen ja urasuunnittelun avulla sitoutetaan henkilöstö ja siten pystytään torjumaan henkilöstön nopeaa vaihtuvuutta.

Erityisesti palkkauksella ja palkitsemisella on suuri vaikutus työpaikkapäätöksiin. Suomalaisyritysten käytännöt ovat osoittautuneet usein liian jäykiksi ja Kiinan nopeaan kasvuun sopimattomiksi. Esimerkiksi palkankorotukset on voitu määritellä vain 2 % tasolle, kun Kiinassa kilpailukykyinen korotustaso on ollut jopa 20 %. Niinpä käytäntöjä onkin monesti jouduttu muuttamaan paikallisen johdon pyynnöstä.

Nuoremmat ikäluokat odottavat nopeaa urakehitystä ja palkitsemista

Rekrytoinnissa lisähaasteita tuovat suuret sukupolvien väliset erot, jotka johtuvat Kiinan nopeasta muutoksesta viimeisten 30 vuoden aikana. Suomalaisyritysten pitää pystyä houkuttelemaan ja pitämään kiinni 1980- ja 1990-luvuilla syntyneistä työntekijöistä. Nämä ikäluokat ovat hyvin motivoituneita mutta he odottavat myös nopeaa urakehitystä ja suoritusten mukaista palkitsemista. Jo tällä hetkellä valtaosa suomalaisten yritysten työntekijöistä on näitä nuoria.

Tianjinin ja Beijingin yliopistoissa opiskellut ja opettanut sekä Walesin yliopistossa toisen tutkintonsa suorittanut Wei Lu siirtyi Suomeen kouluttamaan suomalaisyrityksiä vuonna 1995. Toimiessaan EU:n China managers training -ohjelman koordinaattorina Euroopassa viiden vuoden ajan hän kiinnostui henkilöstöjohtamisen haasteista, joita ulkomaiset yritykset kokivat Kiinassa toimiessaan. Ohjelman päätyttyä Wei Lu on toiminut tutkijana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Väitös

Wei Lun väitöskirja Localization of Human Resource Management Practices in China: A Qualitative Comparative Analysis Approach tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa perjantaina 7. helmikuuta 2014 klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori Ayse Saka-Helmhout, Nijmegen School of Management, Radboud University, the Netherlands ja kustoksena on professori Rebecca Piekkari kauppakorkeakoulusta.

Tiedotusvälineiden edustajat voivat tiedustella ilmaiskappaleita Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun viestinnästä, viestinta-biz@aalto.fi tai p. 050 566 5673.

Väitös pdf:nä

Väitöskirjan voi ostaa Unigrafian verkkokirjakaupasta tai tilata sähköpostitse osoitteesta books@unigrafia.fi

Lisätietoja: Wei Lu, wei.lu@aalto.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Trending Articles