Suomalaisyritykset saamassa tukea kansainvälistymiseen kehittyville markkinoille.
Tekes on myöntänyt Aalto-yliopiston The New Global -hankkeelle 1,8 miljoonan euron rahoituksen Isot strategiset tutkimusavaukset -haussa. The New Global on monialainen innovaatiotutkimushanke, jonka tavoitteena on luoda resurssiniukkoja innovaatiota vähävaraisille markkinoille ja synnyttää uutta liiketoimintaa suomalaisyrityksille.
Maailmanmarkkinoiden painopiste siirtyy seuraavien vuosikymmenten aikana kehittyville markkinoille. Vuoteen 2050 mennessä maailman viisi suurinta teollisuusmahtia ovat Kiina, Yhdysvallat, Intia, Brasilia ja Meksiko. Kaupunkien väestömäärä moninkertaistuu ja kasvihuonepäästöjen lisääntyminen keskittyy kehittyviin maihin. Suuri osa Afrikan maiden väestöstä keskiluokkaistuu.
Kansainvälisen talouden uusjaossa menestyvät ne, jotka kykenevät sopeutumaan uuteen markkinatilanteeseen. Aalto-yliopiston The New Global -hanke auttaa suomalaisyrityksiä luomaan innovaatioita kehittyvillä markkinoilla erityisesti Intiassa, Brasiliassa, Meksikossa, Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa.
− Suomalaisyritysten on toistaiseksi ollut vaikeaa tuottaa innovaatioita maailman urbaanien kasvukeskusten tarpeisiin. Erityisesti pk-yritykset kärsivät usein tiedon, kokemuksen ja luotettavien kumppaneiden puutteesta ja riittämättömästä pilotoinnista. The New Global tarjoaa siihen osallistuville yrityksille mahdollisuuden hankkia tietoa ja kokemusta kehittyvistä markkinoista, kertoo hankkeen johtaja professori Minna Halme Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.
− Kansainvälistymisen edellytyksenä ei enää voida pitää laajenemista vakiintuneille markkinoille, vaan sen sijaan kokonaan uusien markkinoiden luomista kehittyvissä maissa. Suomalaisyritykset ovat näissä pyrkimyksissä selvästi jäljessä esimerkiksi tanskalaisia tai hollantilaisia. Riskinä on että, jäämme syrjään käynnissä olevasta talouden muutoksesta. Erityisesti vähävaraisilla kasvavilla markkinoilla toiminnan logiikka on erilainen kuin kehittyneillä markkinoilla. Yhteiskunnan epävirallisen sektorin osuus on suuri, joten uudenlaisten toimintatapojen oppiminen on onnistuneen liiketoiminnan edellytys, jatkaa professori Halme.
Vähävaraisista markkinoista kiinnostuneita suomalaisyrityksiä etsitään mukaan
Seuraavien kahden vuoden aikana suomalaisyrityksille luodaan Aalto-yliopiston Living Lab -idealla toimivia kokeilupaikkoja Intiaan, Meksikoon, Brasiliaan ja Tansaniaan. Innovointi tapahtuu yhdessä paikallisten asukkaiden, yrittäjien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.
The New Global -hankkeen taustalla on monitieteellinen verkosto Aalto-yliopiston eri korkeakouluista.
Lisätietoja:
Professori Minna Halme
Aalto-yliopisto, The New Global -hankkeen johtaja
p. 040 353 8251
minna.halme@aalto.fi