Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun järjestämään Dean’s Circle -tapahtumaan kokoontui yli 100 liike-elämän ja yhteiskunnan vaikuttajaa kuulemaan ja keskustelemaan teemasta Future Leadership.
Tilaisuuden pääpuhujina olivat professori Julian Birkinshaw London Business Schoolista, KONEen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth ja Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula. Kauppakorkeakoulun puolelta puheenvuoroja kommentoivat ja keskustelua johtivat varadekaani Kristiina Mäkelä, Executive in Residence Juha Äkräs ja professori Olli-Pekka Kauppila.
Professori Julian Birkinshaw London Business Schoolista
Birkinshaw korosti, että digitaalinen disruptio asettaa johtajuuden uudelleentarkasteluun. Hänen mukaansa yritysten tulisi kannustaa kulttuuriin, joka tukee sekä määrätietoista toimintaa että emotionaalista sitoutumista. Johtajuus on suunnan asettamista ja työntekijöiden proaktiivinen osallistuminen on tärkeää. Birkinshawn huomautti myös, että tulevaisuuden johtajuus vaatii ambidekstriaa eli molempikätisyyttä.
Myös Ehrnrooth korosti, että johtajuus on ennen kaikkea selkeän kontekstin tarjoamista, ei niinkään valmiiden sisältöjen määrittelyä. Konteksti näyttää suunnan vision, mission, arvojen ja strategian kautta. Hän käytti myös termiä ambidekstria, viitaten tällä siihen, että tämän päivän johtajan täytyy osata olla nöyrä, sopeutuva sekä utelias, ja valmis tarvittaessa muuttamaan mielipiteitään, mutta samanaikaisesti pitää jopa uppiniskaisesti kiinni asettamastaan suunnasta.
Vikkula puolestaan tarkasteli johtajuutta palvelun näkökulmasta ja korosti johtajana olevansa ennen muuta vastuussa organisaatiokulttuurin suojelemisesta. Slushin johtajuudessa toimii täysi vastuu ja vapaus. Hän myös painotti yhteistä tekemistä ja omistajuutta – ”Ego is the enemy”.
Tapahtuman isäntä, dekaani Ingmar Björkman kertoi alustuksessaan, että tosielämän haasteet ovat keskeinen osa Kauppakorkeakoulun opetusta, ja korosti yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa tehtävän yhteistyön roolia tässä. Hän myös kiitti koulun kumppaneita ja tukijoita heidän panoksestaan koulun merkittävässä kehityksessä osana Aalto-yliopistoa. Lopuksi Björkman kertoi Kauppakorkeakoulun muutosta Otaniemeen kesällä 2019, painottaen sitä, että myös tulevaisuuden Kauppis rakentuu yhteistyössä tärkeiden sidosryhmien kanssa.
Dekaani Ingmar Björkman
Tapahtuman päätteeksi Kauppakorkeakoulun opiskelijat esittelivät Aallon opiskelijavetoisia startup-toimintoja ja kertoivat vieraille opinnoistaan.
Kauppakorkeakoulun Dean’s Circle järjestettiin 3. lokakuuta. Dean’s Circle on dekaanien yhteistyöverkosto Aalto-yliopiston tärkeimmille sidosryhmille ja lahjoittajille. Tapahtuma tarjoaa poikkitieteellisen yhteisön ja ainutlaatuisen kohtaamispaikan yliopiston ja yhteiskunnan vaikuttajien välille.
Kuvat: Anni Hanén