Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Yhdistyksistä palvelujen robin hoodeja

$
0
0
Kolmas lähde -hanke kannustaa kulttuuri-, liikunta-, ja nuorisoalojen yhdistyksiä tuottamaan hyvinvointipalveluja yhteiskuntaan.

– Hop, pläts, pam, pum! huutelee nainen huoneessa oleville paljasjalkaisille ihmisille.

Pläts, ja ihmiset tömähtävät lattialle istumaan. Pam, ja kädet osuvat yhteen. Pum, ja takamukset lyödään toisia takamuksia vasten.

Nainen on akrobaatti Sirkusyhdistys Magenta ry:stä. Yhdistys myy firmojen virkistyspäiviin työpajoja ja esityksiä, mutta järjestää myös maksutonta sirkusopetusta monikulttuuristen lähiöiden lapsille ja nuorille.

Tällainen "Robin Hood -periaate" pitää yhdistysten toiminnan kannattavana, mutta jakaa hyvinvointia ilmaiseksi sinne, missä sitä tarvitaan.

– Kun yhdistys toimii kannattavasti tai jopa tuottaa voittoa, tuotolla edistetään yhteiskunnallisia tavoitteita, selvittää Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksen projektipäällikkö Elina Vanhapiha.

Pienyrityskeskus hallinnoi vuosina 2011–2013 valtakunnallista Kolmas lähde -hanketta, jossa on mukana 150 kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalan yhdistystä ympäri Suomen, 71 kunnan alueella.

Akrobaatin vetämä hauskaa taukojumppaa muistuttava leikki vedettiin Kolmas lähde -huipennuksen työpajapäivässä, jossa eri yhdistysten kehittämiä hyvinvointipalveluita saattoi kokeilla käytännössä.  Sellaisia ovat myös esimerkiksi tanssityöpajat laitosten vanhuksille tai liikunnalliset välitunnit lapsille, jotka eivät muuten liiku.

Hyötyä monelle

Elina Vanhapiha uskoo, että yhdistyskentälle voisi syntyä paljonkin yrittäjyyttä.

– Yhdistystoiminnassa on sellaista intoa ja tekemisen paloa, jota yrittäjyydessäkin tarvitaan, hän toteaa.

Suomessa on runsaasti yhdistyksiä, mutta suurin osa niistä toteuttaa omaa asiaansa, eivätkä ne tuota palveluita jäsenistönsä ulkopuolisille asiakkaille.

– Palvelutuotannolla yhdistykset kuitenkin saisivat itselleen paitsi imagohyötyä, myös vaihtoehdon varainhankintaan.

Kolmas Lähde -hankkeessa yhdistykset pääsevät kehittämään omaa osaamistaan – ne saavat tukea, koulutusta ja konsultointia palvelutuotantoon. Kunnat puolestaan saavat eri kohderyhmille uusia hyvinvointipalveluita.

Entä miten hyötyy kulttuurialan edustaja?

Kolmas lähde -työpajapäivään osallistunut, Lahden Ammattikorkeakoulussa opettava muusikko Marjo Leppä pitää yhdistystoimintaa hyvänä mahdollisuutena:

– Muusikoille yhdistyksissä on tulevaisuuden leipä, sillä niiden kautta saa uutta yleisöä.

Teksti: Tea Kalska
Kuva: Riikka Hurri

Kolmas lähde -hanke jatkuu kesäkuuhun 2014 saakka. Sitä toteuttavat Pienyrityskeskuksen kanssa Valo eli Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry sekä Sosiaalikehitys Oy.

Esimerkkejä yhdistysten tuottamista hyvinvointipalveluista on koottu Kolmas lähde -hankkeessa julkaistuun Casebook-kirjaan: www.kolmaslahde.fi/tietoa

Lisätietoja hankkeesta: kolmaslahde.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Trending Articles