Professor Barneyn väittämät perustuivat VRIO-kehyksiin, joka esittää mallin yrityksen kilpailuetujen analysointiin. Kestävä kilpailuetu löydetään niistä yrityksen resursseista, jotka ovat yhtä aikaa arvokkaita, harvinaisia, kalliita kopioitaviksi sekä hyvin organisoituja. Malliin perustuen Jay Barney esitteli kymmenen totuutta höystettynä kymmenin inspiroivin esimerkein.
- ”Jos sinun kykyjesi ja työantajaorganisaatiosi välillä vallitsee konflikti, vaihda organisaatiotasi”, kuului totuus, johon yleisö kiivaimmin tarttui. Yleisöstä kysyttiin:
- Mitä tehdä, jos huomaan työskenteleväni organisaatiossa, jonka henkilöstöön en luota?
- Kuinka yrityksen toimitusjohtaja voi tietää, kenen aivot ovat organisaatiossa ne kaikkein arvokkaimmat? Jos yrityksessä on monta hierarkiatasoa, mistä hän voi tietää, missä tasolla ja kenen päässä viisaus asuu?
- Jos työntekijä tai johtaja tekee virheitä, onko parempi antaa hänelle uusi tilaisuus vai suoraan potkut?
Olennaisia tekijöitä kestävän kilpailuedun saavuttamisessa ovat ihmiset, luottamus, hyvät ihmissuhteet sekä yhteistyö. Professori Barneyn mukaan henkilöstön sitouttaminen on yrityksille suuri haaste.
- Meillä kaikilla on vapaa tahto ja omia henkilökohtaisia intressejä.
- Itse asiassa minä pidän erimielisyyksistä, koska vain erilaisten näkemysten kautta voi syntyä uusia oivalluksia. Erimielisyyksien kautta voimme oppia, Kimmo Alkio kommentoi.
- Mutta taitoa oppia, sitä kaikilla toimitusjohtajilla ei vaan ole, Barney totesi.
Tämä oli Utahin yliopiston professorin, strategisen johtamisen gurun, Jay Barneyn ensimmäinen vierailu Aalto-yliopistossa ja Suomessa. Hänet veti tänne mielenkiinto uudehkoa yliopistoamme kohtaan.
- Neljä vuotta sitten Aalto-yliopistoa ei ollut olemassakaan. Sitten nimi alkoi pompahdella esiin kaikissa seminaareissa, missä kävin. Jotain todella siistiä oli tapahtumassa! Halusin tulla itse katsomaan.
Lue lisää professori Jay Barneystä (englanniksi)