Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Vihreämpi luksus luo ylellisyyttä rajallisten resurssien maailmassa

$
0
0
Nyt toista kertaa järjestetyn Pack-age-pakkausmuotoilukurssin teemana oli tänä vuonna vihreämpi luksus. Innovatiivisella pakkausmuotoilukurssilla vastuullinen ja ympäristötietoinen suunnittelu kulkee käsi kädessä korkean laadun ja elämyksellisen estetiikan kanssa.

Opiskelijat työskentelivät tiimeinä Fazerin, Pyrollin ja Tillanderin toimeksiannoista luoden uusia pakkausratkaisuja suklaalle, koruille ja sushille. Kauppakorkeakoulun opiskelijat ja opettajat toivat työskentelyyn liiketalouden näkökulmaa.

Pack-age on kansainvälisesti ainutlaatuinen

Fazer antoi kurssille kaksi eri tehtävänantoa kurssille ja molemmissa brändinä oli Geisha. Toisessa tehtävänannossa rajoitteena oli rasian konepakattavuus ja toisessa tehtävänannossa fokuksena oli käsin pakattava 150 g Geisha-lahjapakkaus. Konepakattavaa suklaarasiaa suunnitellut tiimi toteutti ihastuttavan, korurasiamaisen pakkauksen, jonka sisältä paljastuu vaihtuvasisältöinen koristeellinen reunus.

Emma Nermes opiskelee tuotantotaloutta Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa. Tiimin projektipäällikkönä hän sai käyttää organisointikykyään.

− Tiimimme oppi, kuinka kone rajoittaa pakkausta. Se teki suunnittelun haastavaksi ja mielenkiintoiseksi, hän kertoo.

pack-age_31.jpg

Fazer Geishan käsinpakattavaa pakkausta suunnitellut tiimi loi suklaalle herkät kukka- ja origamipakkaukset.

Italialainen Paola Montevecchi opiskelee grafiikkaa yliopistossa Firenzessä, ja on opiskelijavaihdossa Suomessa.

− Arvostan tätä kurssia, meillä Italiassa ei ole mitään vastaavaa. Oikea toimeksianto yritykseltä käytännön suunnittelutehtävineen on ainutlaatuinen juttu.

− Aloin ymmärtää pakkaussuunnitteluprosessia. Kiinnostuin niin, että aion opiskella sitä lisää,  hän kertoo.

Madeleine Walcher Itävallasta suorittaa Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa maisteriohjelmaa. Hän odotti paljon kurssilta.

− Ja se ylitti odotukseni. Opettajat, oppilaat, toimeksiantajat ja sponsorit olivat kaikki erilaisia taustoiltaan ja kokemuksiltaan. Hyödyimme jokainen niiden yhdistämisestä suunnitteluprojektissa, toimien yhtenä tiiminä.

Eväitä tulevaisuuteen

Heidi Aitta-Oja Team Tillanderista opiskelee ensimmäistä vuotta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilun maisteriohjelmassa. Hän uskoo yhteistyön tunnetun koruvalmistajan kanssa olevan hyvä referenssi.

− Varsinkin kun haen työpaikkaa. Ryhmätyökokemus on sekin suunnittelijalle plussaa.

Teollista suunnittelua opiskeleva Chian-Ting Hsu tulee Taiwanista.

− Tiimimme teki Tillanderille korupakkaukset kartongista, huovasta ja lasista. Sain vertailla niitä kuluttajan vinkkelistä. Käyttäjäystävällisyys on erikoisalaani, joten kurssi oli kuin minulle tehty, hän korostaa.

pack-age_37.jpg

Philip Zeitler Saksasta opiskelee hänkin teollista muotoilua.

− Pack-age antoi hyvän pohjan pakkaussuunnitteluun. Tiimimme laajensi käsitettä tuotesuunnitteluun, hän kehaisee näyttäen upeaa lasista korupakkausta.

pack-age_23.jpgTeam Pyroll sushi kehitti haastavalle ja herkälle tuotteelle pahvipakkauksen, jonka erikoisuus oli japanilaisen opiskelija Koji Oganavin ideoimin aihein kuvitettu mausteliukuri sekä yksilölliset kuvioinnit.

Monialaiset ryhmät

Kurssilla hyödynnettiin Aalto-yliopiston FabLab:n mahdollistamia pikamallinnusmenetelmiä kuten laserleikkausta ja 3D-tulostusta sekä yliopiston erilaisia muotoilun pajoja.

Kussakin tiimissä oli mukana muotoilun, liiketoiminnan ja teknisen tuotannon osaajia. Ideana oli käyttää oppilaiden erilaisia kykyjä ja taustoja luovan ryhmätyön resurssina. Monialaisuus yhdisti tieto-taitoa, ja synnytti toimivia ratkaisuja. Eri kansallisuuksia ja työkulttuureja edustavien tiimiläisten opiskelukieli oli englanti. Valinnat projektiryhmiin tehtiin motivaatiokirjeiden perusteella. Valituiksi tuli alle puolet hakijoista.

Projektimuotoista opiskelua tukivat teemaluennot, joissa pakkaussuunnittelua opetti useita opettajia ja asiantuntijoita kuudesta eri näkökulmasta. Opetuksesta vastasivat yhteistyössä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, kauppakorkeakoulu ja kemian tekniikan korkeakoulu sekä Lahden muotoilu- ja taideinstituutti.

pack-age-markus_joutsela.jpg− Pack-age-kurssin luennoilla pakkausta ei ajatella suppeasti tuotannon kuluna, vaan alihyödynnettynä mediana, mahdollisuutena herättää kuluttajan mielenkiinto ja arvostus tuotetta kohtaan, parantaa käytettävyyttä ja palvella kuluttajaa vastuullisesti, painottaa kurssin kehittäjä ja koordinoija, designtutkija Markus Joutsela.

− Käyttäjäkeskeisesti suunniteltu pakkaus on hyvä strateginen päätös ja investointi tuotteen haluttavuuteen ja brändiin. Pakkaus on käyttöliittymä tuotteeseen ja se on osa tuotteen elämyksellisyyttä ja käyttökokemusta.

Markus Joutselan lisäksi kurssin opettajina toimivat Kai Rentola, Jouni Paltakari, Sanna Heiniö, Tarja Toikka ja Noora Nylander.  

Kurssin yhteistyökumppanit ja sponsorit olivat 2013 Lönnberg Print & Promo, Starcke, Metsä, BOCO Nordic Board Agents and Consultants Ltd., Tullis Russel, Abbey Sheetfeeding, James Cropper, ja SmellMe.

Pakkauskonseptit ja prototyypit julkaistiin päätösjuhlassa Media Factoryssa 17. toukokuuta 2013.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Trending Articles