Takasen tietoista läsnäoloa käsittelevä väitöskirja tarkastettiin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa 3.5. Hänen väitöstutkimuksensa pohjautuu kolmen vuoden osallistuvaan toimintatutkimukseen, jossa asiantuntijaorganisaatio, Valtiovarainministeriön henkilöstöosasto lähti kokeilemaan ja luomaan uusia toimintatapoja omassa työssään.
Henkilöstö ja asiakkaat hyötyivät uusista toimintatavoista
Uusien toimintatapojen seurauksena mm. henkilöstön tavat työskennellä ja olla vuorovaikutuksessa muuttuivat. Sekä henkilöstön että asiakkaiden kokemukset uusista toimintatavoista olivat positiivisia.
- Henkilöstön tapa kehittää työtään muuttui suunnittelevasta ja kontrolloivasta mahdollistavaan suuntaan. Työtyytyväisyys pysyi myös hyvällä tasolla, vaikka henkilöstö väheni samaan aikaan, kuvailee Takanen.
Myös organisaation asiakastyytyväisyys parani merkittävästi kehittämistyön aikana.
- Asiakkaat kokivat tulleensa kohdatuiksi, heidän palautteensa kuultiin ja heitä otettiin mukaan toiminnansuunnitteluun.
Läsnäolo auttaa tiedostamaan, miten toimimme
- Tietoinen läsnäolo toimii myös pysäyttäjänä ja auttaa tiedostamaan miten toimimme. Tietoisen huomion tuominen toimintaan voi jo sinällään muuttaa tapaamme olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa.
Takasen mukaan tietoinen läsnäolo tarkoittaa läsnäolevaa orientaatiota, jota voi harjoittaa missä tahansa, vaikkapa omassa työssä.
- Jos vaikka keskustelen työkaverin kanssa, niin voin havainnoida, olenko todella läsnä, kuuntelenko häntä vai täyttääkö oma tulkintani kaikki hänen sanansa. Tätä voi harjoitella. Läsnäolo tarkoittaa myös kykyä olla avoin sille mitä tässä hetkessä nousee.
Keskittyminen tähän hetkeen eikä tulevaan
- Työpaikoilla voi harjoittaa tietoista läsnäoloa eri tavoin. Esimerkiksi hiljentymisorientaatio ennen kokousta tai kehittämissessiota, pysähtymisharjoitukset kesken työskentelyjen, uudenlaiset tavat kuunnella itseä ja toista. Jopa strategiatyötä voi tehdä tuomalla siihen tähän hetkeen keskittyvän orientaation, jolloin ei lähdetä visioimaan tulevaan vaan elämään sitä tässä hetkessä.
Tietoista läsnäoloa tuodaan työpaikoille usein erilaisten mindfulness-ohjelmien muodossa.
- Tällaiset ohjelmat ovat hyvä alku. Kuitenkin olisi nimenomaan tärkeää löytää arkisia tapoja harjoittaa sitä kaikessa toiminnassa, sanoo Takanen.
Takasen väitöskirjatutkimus pdf:nä
Kokemuksia tietoisesta läsnäolosta Takasen ja Seija Petrowin Kohtaamisten voima -kirjassa (sitra.fi)
Lisätietoja: Terhi Takanen, p. 0400 775 508, terhi.takanen@cocreators.fi