Toukokuussa 1993 käynnistyivät Kauppakorkeakoulun avoimen yliopiston ensimmäiset kurssit. Samana vuonna alkoi myös Teknillisen korkeakoulun avoin yliopisto-opetus. Taideteollisessa korkeakoulussa ensimmäiset avoimet kurssit pidettiin jo vuonna 1989.
- Aalto-yliopiston avoin opetus painottuu kauppatieteisiin. Viime vuonna 81 prosenttia suoritetuista opintopisteistä tuli kauppatieteellisistä opinnoista, 11 prosenttia teknillisistä ja 8 prosenttia taideteollisista. Yhteensä ilmoittautumisia kaikille kursseille tuli 7570, selvittää Avoimen yliopiston erikoissuunnittelija Leena Ylä-Anttila.
Lisää taitoja työelämään, tie tutkintoon
Ylä-Anttila kertoo, että monet tekevät Avoimessa yliopistossa sivuaineen johonkin muuhun tutkintoon – tai suorittavat opintoja saadakseen lisäpätevyyttä työelämään.
Avoin yliopisto on myös väylä tutkinto-opetukseen. Vuosittain tutkinto-opetukseen on otettu 15–30 opiskelijaa, joiden kurssiarvosanat ovat täyttäneet vaatimukset. Avoimen kurssit ovat tutkinto-opetusta vastaavia ja tasoa seurataan koko ajan.
- Nyt on menossa selvitys, jossa verrataan tutkintopuolen ja avoimen kurssien tenttiarvosanoja. Niissä ei saisi olla suurta vaihtelua.
Ylä-Anttilan mukaan yli 30 prosenttia Avoimen yliopiston opiskelijoista on jo suorittanut akateemisen tutkinnon, mutta toisaalta mukaan mahtuu peruskoulupohjalta ponnistavia. Aiempien korkeakouluopintojen puuttuminen voikin olla haaste opettajille, mutta silti monet opettajat pitävät Avoimessa yliopistossa opettamista mielekkäänä.
- Avoimessa opiskelevilla on usein jo käytännön kokemusta työelämästä. He haluavat keskustella opettajien kanssa ja tuoda opetukseen omia esimerkkejään.
Jonotusta ja lomakkeen täyttöä
Nyt osa-aikaeläkkeellä oleva Leena Ylä-Anttila aloitti työt Kauppakorkeakoulun avoimen yliopiston koulutuspäällikkönä vuonna 1993, heti ensimmäisten kurssien alkaessa.
- Kauppakorkeakoulun avoin yliopisto perustettiin opetusministeriön ja korkeakoulujen välisten neuvottelujen tuloksena. Koulutus oli keskeinen lääke 1990-luvun alun lamaan ja valtiolta saatiin erilaisiin koulutusohjelmiin rahoitusta, hän kertoo.
Ensimmäiset Avoimen yliopiston kurssit olivat kesäkursseja, joita oli mainostettu Helsingin Sanomissa. Kun opetukseen halusi ilmoittautua, piti jonottaa Avoimen yliopiston toimistoon, täyttää ilmoittautumislomake ja maksaa kassalippaaseen 200 markkaa käteisellä.
- Jono jatkui jopa Hietaniemen hautausmaalle asti silloisista Hietaniemenkatu 7:ssä olevista tiloista, Ylä-Anttila muistelee.
1990-luvun loppupuolella käyttöön otettiin puhelinilmoittautuminen, mutta silloinkin opiskelupaikka piti tulla maksamaan ja lunastamaan toimistolle. Viimeiset kaksi vuotta ilmoittuminen on ollut sähköistä ja paikan on voinut maksaa nettipankissa.
Avoimen yliopiston syntymäpäiväkahvit 21.5. kello 15-16.30 Kauppakorkeakoulun päärakennuksen aulassa. Tervetuloa!
Lisätietoja Aalto-yliopiston avoimesta yliopistosta (avoin.aalto.fi)
Teksti: Tea Kalska