100-vuotias Suomi tunnetaan maailmalla koulutuksesta, teknologiasta, luovuudesta ja tasa-arvosta. Näistä teemoista ammentaa myös Suomen Afrikan edustustojen aloitteesta syntynyt CodeBus Africa -hanke, joka pyrkii tukemaan nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia tutustua teknologian maailmaan.
Helmikuussa Ghanasta käynnistyvä 100 päivän projekti pysähtyy kymmenessä Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa tavoittaen yhteensä 1 700 nuorta. Aalto-yliopiston Global Impact -yksikön koordinoima projekti toteutetaan yli 20 suomalaisen ja afrikkalaisen kumppanin yhteistyönä. Aallon lisäksi Suomesta ovat mukana pääyritysyhteistyökumppani Nokia, Supercell, Mehackit sekä ulkoministeriön paikalliset edustustot.
Opiskelijoiden ohjaamissa koodaustyöpajoissa luodaan musiikkia
Projektin keskiössä ovat noin 50 koodaustyöpajaa, joita vetää joukko Aallon opiskelijoita yhteistyössä paikallisten tekijöiden kanssa. Työpajoissa nuoret pääsevät pareittain luomaan oman musiikkikappaleensa avoimen lähdekoodin Sonic Pi -ohjelmointiympäristössä. Suomalaisen Mehackit-startupin kehittämään konseptiin perustuvat työpajat ovat helppo ja palkitseva tapa tutustua koodauksen maailmaan. Tavoitteena on, että projektin jälkeen paikalliset voisivat jatkaa työpajojen pitämistä itsenäisesti.
”Luova teknologiakoulutus on juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä tekemistä parhaimmillaan. Koodibussin poikkitieteellisyys ja monikulttuurinen yhteistyö edesauttavat niin nuorten kuin hankkeen järjestäjienkin oppimista monella tasolla”, Aalto-yliopiston Global Impact -yksikön johtaja Teija Lehtonen sanoo.
Digitaidot ja tyttöjen teknologiainnostus nousuun
Nuorten digitaidot ovat ajankohtainen teema myös Suomessa, jossa ohjelmoinnin perusteita aletaan opettaa peruskoulun kaikilla luokilla vuoden 2017 aikana. Erityisesti tyttöjen aktiivisuus teknologian hyödyntäjinä ja kehittäjinä nähdään kriittisenä haasteena tasa-arvon kannalta. CodeBus Africa -hankkeessa tyttöjen osallistumiseen kiinnitetään huomiota kannustavalla oppimisympäristöllä, joka painottaa yhdessä kokeilua, itseilmaisua ja hauskanpitoa. Projekti nostaa myös esiin teknologia-alalla työskenteleviä naisia.
”Me Nokiassa haluamme muuttaa teknologiatoimialaa sukupuolijakaumaltaan tasapainoisemmaksi. Siihen tarvitaan roolimalleja ja paljon konkreettista työtä. CodeBus Africa on upea hanke, jossa tytöille tarjotaan mahdollisimman matala kynnys osallistua työpajoihin ja saada onnistumisen kokemuksia. Toivon, että se kannustaisi monia heistä teknologian pariin myös opinnoissaan ja työelämässä”, sanoo Nokian yhteiskuntasuhdejohtaja Minna Aila.
Koodibussin matkaa voi seurata sosiaalisen median kanavilla ja osoitteessa www.codebusafrica.com helmikuusta toukokuuhun.
Lisätiedot:
Irena Bakić, projektikoordinaattori, Aalto Global Impact
irena.bakic@aalto.fi
+358 50 313 9803
CodeBus Africa -hanketta koordinoi Aalto Global Impact, joka edistää koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden kautta Aalto-yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta globaalisti. Järjestävinä kumppaneina ovat Suomen ulkoministeriön paikalliset edustustot yhdessä Nokian, Supercellin, Mehackitin ja yli 15 afrikkalaisen teknologiahubin, oppilaitoksen ja järjestön kanssa.