Ilmassa oli hälinää ja kuhinaa, kun Tapiolan koulun 9-luokkalaiset saapuivat opo-tunnille. Nyt ohjaksissa ei kuitenkaan ollut oppilaanohjaaja Milla Kangas, vaan sähköteekkari Mikko Leino Aalto-yliopistosta. Leino on yksi 1 400 tempaajasta, jotka jalkautuivat kahden päivän aikana Suomen peruskouluihin Utöstä Utsjoelle.
Tarkoitus on nostaa esille Suomen peruskoulun taso ja innostaa oppilaita oppimaan.
– Oppiminen ei ole ollut peruskouluissa enää niin motivoitunutta ja tuloksetkin ovat vähän laskussa. Meidän tempaajien mielestä peruskoulu on Suomen tärkein ja arvokkain asia, kertoi Leino 23 oppilaan edessä.
Leino oli vetämässä Aalto-yliopiston opiskelijoiden koordinoiman tempauksen Tie tulevaisuuteen -tuntia. Ysiluokan jälkeen pitää tehdä päätöksiä omasta elämästä. On aika miettiä, mitä taitoja on mahdollista hankkia ja mitä tehdä isona.
Vapautta valintoihin
Oppilaat saivat hetkensä opinto-ohjaajina, kun tehtävänä oli miettiä tulevaisuuden polkuja erilaisille esimerkkihenkilöille. Mitä Ella, Ali, Kaarina ja Ville-Valtteri voisivat opiskella ja mistä eri ammatteihin voi valmistua. Ryhmissä pohdittiin, miten tullaan kansanedustajaksi, onko eläinlääkäreille omaa koulua, entä mitä kautta pääsee raksalle?
9-luokkalaiset pohtivat erilaisia tulevaisuuden polkuja. Kuva: Jaakko Kahilaniemi/ Aalto-yliopisto
Omille opintopoluille luotiin kolme vaihtoehtoa kunkin taitojen, harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden kautta. Leino rohkaisi miettimään tulevia ammatteja esimerkiksi musikaalisuuden, sosiaalisten taitojen tai vaikkapa sisukkaan luonteen kautta.
Myös oppilaanohjaaja Kangas kannustaa oppilaita tekemään sitä, mikä itsestä tuntuu kiinnostavalta ja heittäytymään myös uusiin ajatuksiin.
– Toivon, että jatkossa koulussa opitaan vielä enemmän tulevaisuudessa selviämisen taitoja. Sen sijaan, että mentäisiin vain oppiaine edellä, on tärkeää esimerkiksi pohtia, miten selviän haasteista, miten toimia ryhmässä ja kuinka tehdä päätöksiä, Kangas toteaa.
Tapiolan koulussa oppia elämään antaa muun muassa verotusprojekti, joka yhdistää yhteiskuntaopin, matematiikan ja opinto-ohjauksen oppiaineet.
– On kiva, kun on kolme ainetta yhdessä, siinä saa isompaa kuvaa asioista. Projektista saa apua tulevaisuuteen, sillä verotus koskee jokaista, sanoo ysiluokkalainen Joanna Hilve.
Aikuishaaveet aikakapseliin
Oppilas Kiira Karimaa haluaisi aikuisena tehdä työtä, jossa voi olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa nuoria. Koulussa mieluista on esitelmien tekeminen ja se, että saa itse oikeasti hakea tietoa.
– Eniten toivoisin, ettei kaikkea tehtäisi tietokoneella. Tykkään esimerkiksi äidinkielessä kirjoittaa käsin, mutta nyt melkein kaikki tekstit tehdään koneella, Karimaa huomauttaa.
Kiira Karimaa (vas.) ja Joanna Hilve. Kuva: Jaakko Kahilaniemi/ Aalto-yliopisto
– Oli hienoa päästä tempaamaan omaan vanhaan kouluun. Nykyiset ysiluokkalaiset ovat tosi fiksuja. Toivon, että he etsivät ja löytävät oman juttunsa, toteaa Mikko Leino.
Kaikille avoin Tempausjuhla Helsingin Kansalaistorilla alkaa keskiviikkona 2.11. klo 12.
Tempaus2016 muistetaan vielä 25 vuodenkin kuluttua. Silloin avataan Otaniemeen sijoitettu aikakapseli, johon on talletettu oppilaiden kirjoittamat ajatukset siitä, minkälaista opetus on 25 vuoden päästä ja mitä kukin silloin haluaa aikuisena tehdä. Vuonna 2041 selviää, opiskeliko silloinen Suomen tasavallan presidentti Tapiolan koulun yläasteella.