Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Kokemusten ja haasteiden kautta hyväksi johtajaksi

$
0
0
Miten johtajan maailmankatsomus vaikuttaa johtamisratkaisuihin ja strategisiin päätöksiin? Mitä johtajan on uuden vastuun ottaessaan ja uudessa tehtävässä menestyäkseen löydettävä itsestään?

Muun muassa näiden opiskelijapohdintojen pohjalta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu järjesti yhdessä Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan kanssa 11. joulukuuta Johtamisen ensihaasteet -aamuseminaarin. Tilaisuuden yleisössä oli niin opiskelijoita, alumneita, yrityspartnereita kuin henkilöstöäkin.

Paneeliin osallistuivat valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, KY:n pääsihteeri Pekka Lampinen, Kauppakorkeakoulun dekaani Ingmar Björkman ja tekniikan tohtori, hallituksen puheenjohtaja J.T. Bergqvist. Innovaatiojohtamisen professori Liisa Välikangas toimi seminaarin puheenjohtajana.

Hyvä johtaja seuraa omaa visiotansa

Paneelin näkemysten mukaan kokemusten ja haasteiden kautta kehittyy hyväksi johtajaksi. Ensihaasteiden koettiin olevan samankaltaisia kuin yleisestikin johtajuuteen liittyvien haasteiden.

Hyvä johtajuus koostuu monesta osasta: selkeästä visiosta, mihin organisaatiossa ollaan menossa, taidosta kuunnella työntekijöitä ja olla läsnä, sitoutumisesta, kehitysmyönteisyydestä, ihmisten innostamisesta ja motivoimisesta.

– Tämän päivän johtaja on ennen kaikkea valmentaja, ei komentaja, sanoi Jutta Urpilainen omassa avauksessaan.

Ministeri korosti, että johtajan on tärkeä kuunnella omaa ääntään. Etenkin organisaatiossa, jossa on vahvat perinteet, uusi johtaja saattaa joutua monenlaisten mielipiteiden ja odotusten ristituleen. Ihmisiä täytyy kuunnella, mutta loppujen lopuksi täytyy löytää itselleen omin tapa toimia.

– Kannattaa seurata omaa ääntään, eikä pelätä virheitä, oli ministeri Urpilaisen neuvo.

J.T. Bergqvist nosti tärkeimpänä asiana esille, että johtajalla on oltava selkeä näkemys siitä, mihin ollaan menossa. Näkemyksen puute aiheuttaa poukkoilevaa johtamista. Hän piti kaikkein olennaisimpana arkipäivän johtajuutta:

– Tärkeää on se, millä tavalla yhteen hiileen puhaltamalla, asetetut etapit saavutetaan. Sekin vaatii harjoitusta, että hahmottaa, miten asioita viedään yhdessä yhteisen vision suuntaan.

Tuloksia yhdessä, motivoituneiden ihmisten kanssa

Hyvien esimiestaitojen yhteydessä nostettiin esiin myös hyvät alaistaidot. KY:n Pekka Lampinen korosti vuorovaikutusta, ja erityisesti hedelmällisiä keskusteluja ihmisten kanssa. Ne ovat kullanarvoisia johtajalle. Dekaani Ingmar Björkman summasi asian yhteistyön näkökulmasta seuraavasti:
– Johtajuus on sitä, että saa aikaan tuloksia ihmisten kanssa.

Hyvien tulosten saavuttaminen vaatii myös jopa ristiriitoja. Yritys ei voi kehittyä, jos eteenpäin mennään ainoastaan konsensuksen vallitessa. Näin muutosta ja kehitystä ei pääse tapahtumaan.

– Konflikteja ja avointa keskustelua tarvitaan, totesi Bergqvist. Uutta tietoa, näkemystä ja muutoksia tarvitaan: lopputuloksesta tulee yleensä parempi näiden ansiosta.

Olennaista on, että konfliktit käsitellään avoimesti, jotta ne ovat eduksi organisaation eteenpäin menemiselle.

Johtajan täytyy osata myös innostaa ihmiset ympärillään. Jutta Urpilainen nosti yhdeksi tärkeäksi motivaatiotekijäksi sen, että ihmiset otetaan mukaan niin, että he ottavat vastuun omasta tekemisestään. Vastuun kautta ihminen tuntee, että hänen työpanoksellaan on merkitystä yrityksen menestymiselle.

Myös iloitseminen omista ja muiden onnistumisista on tärkeää.
– Johtaja ei saa aina olla se, joka ottaa kunnian hyvin tehdystä työstä. Anna muiden loistaa, tiivisti Björkman.

Teksti: Annika Artimo

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1011

Trending Articles