Arviointiraportti suosittaa, että eurooppalaisten ja venäläisten tutkijoiden yhteistyölle luodaan entistä paremmat edellytykset.
Tiede- ja teknologiayhteistyö on yksi parhaiten toimivista osa-alueista Venäjän ja EU:n välisessä kanssakäymisessä. Tiede- ja teknologiayhteistyö sekä innovaatioiden edistäminen vauhdittavat osaltaan EU:n ja Venäjän strategista kumppanuutta ja modernisaatiota.
Tämä selviää EU-komission ja Venäjän opetus- ja tiedeministeriön tilaamasta EU:n ja Venäjän välisen tiede- ja teknologiayhteistyösopimuksen arviointiraportista. Kauppakorkeakoulun CEMAT-yksikön tutkimuspäällikkö, akatemiatutkija Päivi Karhunen on osallistunut arviointiraportin laatimiseen.
- Suositamme, että eurooppalaisten ja venäläisten tutkijoiden yhteishankkeille ja tutkijaliikkuvuudelle luodaan entistä paremmat edellytykset, Karhunen sanoo.
Käynnistymässä oleva EU:n Horisontti 2020 –ohjelma sekä Venäjän kansalliset tutkimus- ja kehitysohjelmat tarjoavat hyvät puitteet tutkimusrahoitus- ja ohjelmayhteistyölle. Molemmilla osapuolilla on lisäksi käynnissä laajoja tutkimusinfrastruktuurihankkeita, joista kummatkin osapuolet voivat hyötyä.
- Tutkijaliikkuvuutta tulisi edistää helpottamalla tutkijoiden ja tutkimusmateriaalin liikkumista EU:n ja Venäjän välisen rajan yli. Uskomme, että EU:n ja Venäjän välinen tiedevuosi edistää liikkuvuutta sekä lisää tutkijoiden tietoisuutta yhteistyömahdollisuuksista puolin ja toisin, Karhunen sanoo.
EU:n ja Venäjän välinen tiedevuosi 2014 (EU-Russia Year of Science 2014) avataan Moskovassa 25-27.11. pidettävässä 'Towards a Vision for EU-Russia Science, Technology and Innovation Cooperation –konferenssissa, johon Karhunen osallistuu panelistina.
Lisätietoa: http://www.eu-russia-yearofscience.eu/en/1379.phph